Botan werkt in een robotfabriek. Hij doet zich voor als zorgrobot om niet als illegaal het land uitgezet te worden. Zo komt hij terecht bij de gehandicapte Yuki, die hij moet verzorgen. Maar als ook zij haar rechten dreigt kwijt te raken, komt hij opnieuw in de problemen. Vanaf ca. 15 jaar.
Nadia Murad, een jezidi-meisje uit Irak, vertelt haar schrijnende verhaal over mishandeling, verkrachting en de dood van haar zes broers, moeder en bijna alle jezidi-mannen uit haar dorp door ISIS-strijders.
De rechten van de mens, waaraan elk land zich moet houden, zijn uitgebeeld in paginagrote illustraties. Met illustraties van verschillende tekenaars in diverse technieken. Vanaf ca. 5 tot 12 jaar.
Toen Rosa klein was mochten zwarte kinderen niet met de schoolbus meerijden. Als ze volwassen is, besluit ze te strijden voor gelijke rechten voor zwarte mensen. Prentenboek over het leven en werk van de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks. Met illustraties in gedekte kleuren. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.
Waarom zijn mensenrechten zo belangrijk? Lees over o.a. vrijheid, kinder- en vrouwenrechten en gelijke rechten. Ontdek wat er achter de nieuwsberichten hierover zit en wat jij ervan vindt. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 13 jaar.
Met tegenzin gaat Robbe (15) op vakantie naar Colombia. In Bogata leert hij het indiaanse meisje Ursula kennen, die hem rondleidt in de stad. Als ze op zoek gaan naar Ursula's lievelingstante, beleven ze allerlei avonturen. Vanaf ca. 13 jaar.
Integrale tekst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), de basis voor de mensenrechten wereldwijd, aangevuld met het even belangrijke Verdrag inzake de Rechten van het Kind (1989).
Wat zijn mensenrechten, hoe zijn ze ontstaan en waar en wanneer worden mensenrechten geschonden? Met ook aandacht voor gelijkheid en stemrecht voor vrouwen. Met veel kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Mensen zijn allemaal anders, hetgeen soms tot problemen kan leiden. Vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen komen aan bod. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 12 jaar.
NRC-columnist en schrijver Bas Heijne geeft antwoord op vragen rond de uitgangspunten, het imago en de politieke en commercie͏̈le exploitatie van de drie grote voormannen van geweldloos verzet: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.
Beschouwingen over het blijvende belang van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), in het licht van de vraag of in reactie op recente internationale ontwikkelingen een andere invulling aan die rechten moet worden gegeven.