Kritisch essay over de klimaatcrisis als een crisis van de verbeelding, met focus op het onvermogen van kunst en literatuur, geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van klimaatverandering te vatten.
Waarom stond 'It can't happen here' van Sinclair Lewis, een roman uit 1935, na de verkiezing van Donald Trump plots weer volop in de schijnwerpers? Is het toeval dat Margaret Atwoods 'The handmaid's tale' ruim dertig jaar na publicatie opnieuw in de bestsellerslijstjes opduikt, net nu een nieuwe generatie feministen in verzet komt tegen de giftige mannelijkheid? En wat zegt het dat Black Lives Matter-activisten voor inspiratie te rade gaan bij 'The fire next time' van James Baldwin? We doen het aan de lopende band: boeken uit het verleden openslaan om grip te krijgen op het heden. Boeken die niet zomaar tijdloze waarheden onthullen, maar verrassend relevante inzichten bieden voor de wereld waarin we nú leven.
Een jonge vrouw combineert werken in de universiteitsbibliotheek met haar gezin, helpt haar afgekickte broer en gaat bijklussen bij haar vroegere promotor die haar onderdompelt in de klimaatproblematiek.
Twee Californische landarbeiders, van wie de één imbeciel en volkomen afhankelijk van zijn vriend is, vinden werk op een ranch. Onder de steeds moeilijker wordende omstandigheden berooft de imbeciel ongewild iemand van het leven.
Een eenzame man met een spraakgebrek neemt een Syrische vluchteling in huis, maar wanneer ook de echtgenote, de puberdochter en de jonge zoon uit het door een burgeroorlog verscheurde land arriveren, beginnen er scheurtjes te ontstaan in de onderlinge verhoudingen.