Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Taal
Muziek of film
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Inlezer
Uitvoerder
Recensie
Genre
Uitgegeven tussen

67 Resultaten

Sorteren op
Boek

Zeg nooit dat je Rachmil heet : een joodse jongen overleeft de oorlog in een Vlaams gezin

Rosine De Dijn (Auteur)

Levensverhaal van een in Auschwitz omgekomen joodse vrouw en haar zoon voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa en Belgie͏̈.

Boek

Wil

Jeroen Olyslaegers (Auteur)

Een man vertelt tegen het eind van zijn leven aan zijn achterkleinzoon zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog toen hij hulpagent en dichter was in het door de Duitsers bezette Antwerpen.

Boek

Hubertina : roman

Kristien Hemmerechts (Auteur)

Pastoorsbediende en verpleeghulp Hubertina Aretz is in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, maar wordt daarna ingelijfd bij de Vlaamse nationalisten onder wie zich voormalige oorlogsmisdadigers bevinden.

Boek

Audrey & Anne

Jolien Janzing (Auteur)

De oorlogsgeschiedenis van het leven van Audrey Hepburn en haar ouders, aanhangers van het nazisme, dat wordt afgewisseld met de ondergang van Anne Frank.

Boek

Het dienstmeisje van Degrelle : hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde

Simone Korkus (Auteur)

Geschiedenis van de Belgische joodse vrouw Hannah Nadel (1924-2017) die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook bij een zus van Léon Degerelle, de nazi-leider van België.

Boek

Wat mijn kleinzoon weten moet : hoe een joodse jongen onderdook in België (1939-1945)

Ivo Pauwels (Auteur), Karine Huts (Auteur)

Oorlogsverhaal van een Weense joodse tiener die in 1939 in België belandt, na de Duitse inval van schuilplaats naar schuilplaats moet trekken en dankzij het verzet de Tweede Wereldoorlog overleeft.

Uitgever

Lannoo (2017)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Serge, Samuel

Willy Spillebeen (Auteur)

Een joodse jongen woont in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog onder een valse naam in een dorpje in Vlaanderen. Pas jaren later leert zijn jeugdvriend Jaak zijn levensgeschiedenis kennen. Vanaf ca. 12 jaar.

Boek

De Shoah in België

Insa Meinen (Auteur)

De Duitse historica Insa Meinen schreef een standaardwerk over de Shoah in België. Hoe slaagde de Duitse bezetter erin haast ongestoord de Joodse bevolking aan te pakken? Hoe reageerden de Joodse burgers zelf? En hoe werd de Shoah praktisch georganiseerd? Insa Meinen reconstrueert dit verhaal op basis van niet eerder gebruikt Frans, Belgisch en Duits archiefmateriaal.

Boek

De weggevoerden : oorlogsverhalen van gewone mensen

Mieke De Jaegher (Auteur)

Verhalen van Vlaamse burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht tewerkgesteld werden in Duitsland.

Uitgever

Van Halewyck (2009)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

De weggevoerden van mei 1940

Frank Seberechts (Auteur)

Geschiedenis van de Belgen die op verdenking van verraad, spionage of collabaratie met de Duitsers op bevel van de Belgische regering werden geïnterneerd tijdens de Duitse inval.

Boek

Verborgen oorlogsjaren : ondergedoken joodse kinderen getuigen

Herman Vandormael (Interviewer)

Getuigenissen van zestig joden uit Belgie͏̈ en Nederland, die als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.

Boek

Geheime routes en netwerken : Joodse kinderen op de vlucht voor de holocaust

Joost Loncin (Auteur)

Geschiedenis van de hulp aan joden en joodse kinderen in Brussel gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Boek

Het XXste transport naar Auschwitz

Marc Michiels (Auteur), Mark Van den Wijngaert (Auteur)

Op 19 april 1943 vertrekt vanuit de Dossinkazerne in Mechelen het 20ste transport met 1631 joden richting Auschwitz. Gewapend met één revolver, een stormlamp en rood zijdepapier slagen drie jonge mannen erin de trein te stoppen en 17 gevangenen te bevrijden. Deze reddingsoperatie is uniek in de geschiedenis van de Holocaust. Nog voor het transport de Duitse grens bereikt, ontsnappen er nog eens meer dan 200 gevangenen op eigen kracht. Een aantal van hen wordt neergeschoten, anderen worden opnieuw aangehouden, maar de meesten ontkomen aan het lot dat hen in Auschwitz te wachten staat. Het boek beschrijft de ontsnappingen uit het 22ste transport, hoe het transport werd samengesteld en wat de overgrote meerderheid van de gedeporteerden te wachten stond.

Uitgever

Standaard (2012)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar