Persoonlijk-politiek document van de voormalige Griekse minister van Financie͏̈n over de financieel-economische problematiek van Griekenland en de internationale, vooral Europese, bemoeienis daarmee.
Herman Van Rompuy nodigde tijdens zijn jaren als voorzitter van de Europese Raad filosofen, economen, politicologen, juristen ... uit om over de toekomst van Europa te praten, met als voorwaarde dat ze hem iets moesten vertellen dat hij nog niet eerder gehoord had. Dit boek is een weergave van de gedachten en oplossingen voor Europa die in deze gesprekken geopperd werden. Van Rompuy schreef er een inleidend essay bij.
De auteur belicht in dit zeer kritische werkstuk de vele aspecten die vanaf de voorbereiding van de Europese Monetaire Unie geleid hebben tot de huidige crisis in de eurozone. Hij toont aan dat niet was voldaan aan de fundamentele voorwaarden om een volwaardige muntunie tot stand te brengen. De achterstelling van de uitbouw van een economisch, fiscaal-budgettair en sociaal substraat heeft er toe geleid dat de Europese monetaire constructie uiteindelijk als een kaartenhuis is ineengezakt. De auteur brengt een vlijmscherpe analyse van de perikelen waarmee de belaagde eurolanden kregen af te rekenen en ziet drie mogelijke, ingrijpende scenario's.
De Europese monetaire unie en politiek staan volop in de belangstelling, maar een duidelijk perspectief ontbreekt, aldus Habermas. Hij pleit voor een politiek van openbaarheid, die de publieke discussie aangaat. Essay ‘Over de constitutie van Europa’, interview en twee artikelen over de financiële crisis.