Met dank aan het leven
Ulrich Libbrecht
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Enkel raadpleegbaar |
Davidsfonds, 2002 |
WEFLA MAGAZIJN : ENKEL NA MAGAZIJNAANVRAAG : LIBB |
31/12/2004
Het bestuderen van andere godsdiensten is vergelijken en dit veronderstelt het principe van gelijkwaardigheid. Men mag niet uitgaan van het denkbeeld van de eigen, ware godsdienst, van een superioriteitsgevoel. De auteur opteert daarom voor een comparatief model met twee assen: energie en informatie. Energie, omdat de meest elementaire vaststelling is dat er dingen gebeuren; informatie, omdat dat wat gebeurt, wordt waargenomen en dus informatie biedt. De verantwoording van de keuze voor dit model wordt heel omstandig uitgelegd, maar doet weinig terzake voor wie geïnteresseerd is in oosterse godsdiensten. Dit is studie-, zelfs cursusmateriaal; de auteur maakt er een technische uiteenzetting van en haalt er wiskunde, statistiek, economie en Latijn bij om zijn argumenten te staven. Echt interessant wordt het wanneer hij de drie oosterse levensbeschouwingen bespreekt: taoïsme, boeddhisme en zen. Bij het taoïsme ligt de nadruk op het (cyclische) gebeuren en de spiritualiteit, op de yin-yang-filosofie en het natuurlijke karakter ervan. Het boeddhisme is een volksreligie met een sterk ethisch bewustzijn. Boeddhanatuur, wedergeboorte en karma bepalen de levenspraxis vanuit de bijzondere opvatting over het lijden. Zen wordt besproken vanuit begrippen als worden en niet-zijn, meditatie, verlichting, non-dualisme, begrippen die vaak polair zijn. Elk hoofdstuk eindigt met een selectie van teksten, een heel fraaie en illustratieve toegift. Er zijn weinig werken die in 100 pagina's zo goed de kern weten te vatten van drie oosterse religies. De auteur biedt de lezer weliswaar geen gesneden koek en ook de materie zelf is niet zo gemakkelijk -- want weinig vertrouwd -- maar het loont de moeite. [Dirk Magerman]
Drs. J. Kleisen
In deze zesde druk heeft Libbrecht nogal wat gewijzigd; hij vereenvoudigde zijn taalgebruik en verduidelijkte het een en ander. Bovendien voegt hij aan zijn bespreking van taoïsme, boeddhisme en Zen nu yoga toe. Ervan overtuigd dat wij als westerlingen oosterse denkwijzen niet moeten beoordelen vanuit onze te eenzijdig rationele modellen en begrippen ontwierp hij een comparatief model dat een universeel perspectief biedt. Daarin brengt hij zijn en worden, het statische en dynamische, het lineaire en cyclische tezamen, waardoor de tegenstellingen tussen westers en oosters denken hun scherpte verliezen. Het oosterse denken mag dan niet theïstisch zijn, het is wel religieus en heeft een eigen sacraliteit. Meditatie is de methode waarmee men zich openstelt voor het ervaren van eenheid met het mysterie van het leven. Libbrecht, oud-hoogleraar sinologie aan de KU Leuven, verduidelijkt zijn model met behulp van 23 figuren. Begrippen als yin en yang, maya, karma, verlichting en nirvana blijken hierbij essentieel. Teksten uit de drie eerstgenoemde tradities verlevendigen Libbrechts uiteenzettingen. Paperback; kleine druk.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.