Wegwijs in ARhus De Munt
ARhus De Munt is 26 meter hoog, telt 5 verdiepingen bovengronds (en 2 ondergronds) en 129 treden tussen verdieping 0 en +5. Je zou voor minder van een imposant gebouw spreken, niet? Op de uitgestrekte verdiepingen vind je ontelbare rekken met bibliotheekmaterialen. Heerlijk om hierin te snuisteren en te verdwalen tussen al dat heerlijk lees-, luister-, kijk- en speelvoer. Nu ja, dat verdwalen is natuurlijk enkel leuk als je hiervoor tijd en zin hebt .
De voorbije jaren kregen we van bezoekers en collega’s feedback over de signalisatie in het gebouw. Ook door de tijdelijke verhuis van de diensten Burgerzaken en 1788 naar onze conferentieruimte ARgora, ontstond een extra nood aan een geoptimaliseerde signalisatie. En ja, daar komt iets van in hus . Vanaf 5 januari 2022 maken we er werk van! ARgonaut Sandra maakt je wegwijs in het project en houdt je up to date! Kom dus zeker nog eens terug naar deze pagina.
“Eind 2020 poseerde ik eens op de trappen. (Let maar niet op de pantoffels .) Toen ik deze foto zag, had ik door dat de stickers op de trapneuzen aan vervanging toe waren. Tja, wat wil je, als er elke dag ongeveer 800 bezoekers passeren?!”
Start: onderzoeken huidige situatie en feedback
Samen met Ontwerpbureau Bailleul onderzochten we de vragen en suggesties die we kregen. Het werd direct duidelijk dat het geen eenvoudige opdracht zou worden. De vele en uitgestrekte verdiepingen (én tussenverdiepingen zoals de +0 en -0), verschillende trappen aan de verscheidene kanten van het gebouw en 3 liften die naar al dan niet publiek toegankelijke verdiepingen leiden… Ja, het is een imposant, maar ook niet altijd een gemakkelijke hoogbouw. Onze collega’s van team infrastructuur spelen met oost-, west-, noord- en oostgevel. Voor iemand zonder gevoel voor richting zoals ik, is dat niet zo vanzelfsprekend. En ik ben niet alleen . Dankzij de verbeterde signalisatie willen we een antwoord bieden op de meeste vragen. ALLE vragen zullen we nooit kunnen oplossen met bewegwijzering alleen. En dat is maar goed ook want het menselijke contact tussen de ARgonauten (= ARhus-medewerkers) en onze bezoekers mag niet verloren gaan. Wij helpen je graag! En kennisdeling vormt net het hart van onze dienstverlening!
Tijdens deze fase gingen we op zoek naar antwoorden op deze 3 doelstellingen:
-
Tonen aan de bezoeker wat ARhus allemaal in huis heeft
ARhus is immers een bib met een plus. Naast een ruime fysieke en digitale bibliotheekcollectie, zetten we ook in op activiteiten en projecten rond o.a. digitale vaardigheden, gezondheidsvaardigheden,… En dan is er ook nog het heerlijke ARhus Café! Ten slotte kunnen partners, verenigingen, … gebruik maken van onze zalen en ateliers.
-
De bezoeker de weg wijzen doorheen het gebouw
Van verdieping -1 naar +5; van de toiletten naar de ateliers; van de babyverschoningstafels naar de cataloguspc’s, … De huidige bewegwijzering is volgens de bezoekers niet voldoende aanwezig noch voldoende duidelijk, bv. door verwarrende pictogrammen. Hier moeten we iets aan doen!
-
De bezoeker wegwijs maken in de collectie
Van catalogus tot verdieping; van cluster tot rek; van schap tot trog… Snel het juiste bibliotheekmateriaal terugvinden in onze collectie. Dat is waarbij onze bezoekers ondersteund willen worden!
Een woordje uitleg over de opstelling van de collectie in ARhus De Munt
De opstelling van de collecties in ARhus De Munt is anders dan in de meeste andere Vlaamse bibliotheken. Het idee achter deze opstelling is gebaseerd op het Retailconcept in Nederlandse bibliotheken. Op basis van onderzoek wordt daar geen opsplitsing tussen fictie en non-fictie gemaakt, maar worden de collecties gegroepeerd volgens lezers- en gebruikersprofielen.
Ook in ARhus werd een dergelijke indeling in clusters (wij noemen ze “winkels”) uitgewerkt. Een voorbeeldje: in onze collectie Siberië staan niet alleen reisgidsen maar ook dwarsliggers om mee te nemen op reis, verhalen OVER reizen en verhalen in andere talen.
Voor onze “winkels” kozen we namen die refereren naar Roeselaarse namen en legendes. Binnenkort licht ik ze hier allemaal toe aan de hand van tekst en illustraties.
Aan de slag met tekst en illustraties
Tijdens het onderzoek vonden we antwoorden op de doelstellingen. Erna werden deze door de ontwerpers van Bailleul in nieuwe ontwerpen gegoten. Daarnaast schakelden we ook Lien Geeroms, een illustratrice met Roeselaarse roots, in om de opstelling van de collectie te verduidelijken.
Daar komt de nieuwe signalisatie
Vanaf januari 2022 gaat het van oorsprong Roeselaarse bedrijf Reflecta Graphics aan de slag om de oude signalisatie te verwijderen. Daarna worden de nieuwe panelen, stickers, … bevestigd.
In tussentijd zorgen we ervoor dat jullie, bezoekers, jullie weg kunnen blijven vinden, o.a. aan de hand van een bladwijzer. De signalisatie op de koppen van de rekken blijft wel hangen en wordt pas iets later vervangen. Zo vinden jullie nog steeds de bibliotheekmaterialen die jullie zoeken! En heb je een vraag, kunnen we helpen? Spreek ons aan!
Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de uitvoering.
Groetjes,
Sandra
P.S.: Meer info over het reilen en zeilen voor en achter de schermen van ARhus? Schrijf je voor één van onze gratis rondleidingen! Meer info: www.arhus.be/kalender