Zoekresultaten

Specification
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitvoerder
Recensie
Uitgegeven tussen

17 Resultaten

Sorteren op
Uitgever

Lannoo (2013)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

De gezichten van de misdaad

Roger Deberdt (Auteur)

Analyse van de psychiatrische achtergronden van en verklaringen voor crimineel gedrag, geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de vijtigjarige praktijk van de auteur als gerechtspsychiater in België.

Boek

Lang leve het gewone : de lessen van de vertegenwoordigers van het dagelijkse leven

Michael Foley (Auteur)

'Als je waar ook ter wereld zou kunnen zijn, waar zou je dan willen zijn?' Precies waar ik nu ben. Zo begint een interview met Michael Foley, die ons leert onze wereld te aanvaarden. In absurde overvloed stelde hij de vraag: hoe komt het dat we zelden nastreven waar we gelukkig van worden? Ruimte, tijd, stilte, daarbij vaart de mens wel, maar we zoeken de drukte op en hebben altijd haast. In dit boek formuleert hij een antwoord. In het voetspoor van kunstenaars, filosofen en psychologen beschrijft hij wat de moeite waard kan zijn in ons gewone leven.

Boek

Landlopers : vagebonden, verschoppelingen en weldadigheidskolonies

Toon Horsten (Auteur)

Tot 1993 was landloperij verboden in België. Landlopers werden naar de kolonies in Wortel en Merksplas gestuurd, waar ze moesten werken totdat ze op eigen benen konden staan. Horsten sprak met landlopers, bewakers, directieleden en historici.

Boek

Dagboek van een beul : meester Frantz Schmidt van Neurenberg 1554-1634

Joel Harrington (Auteur)

Biografie van de Duitse scherprechter op basis van zijn persoonlijke dagboekaantekeningen.

Uitgever

De Bezige Bij (2013)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Het gewelddadige brein : de biologische wortels van crimineel gedrag

Adrian Raine (Auteur), Gerrit Jan Zwier (Vertaler)

Wat bepaalt of iemand een crimineel wordt? Raine onderzoekt de biologische basis van misdaad en geweld, waarbij hij aangeeft dat sociale factoren doorslaggevend zijn. Daarnaast gaat hij in op de praktische gevolgen van deze neurocriminologische kennis, zoals behandeling, strafrecht en sociaal beleid.

Boek

De maakbare man : notities over transseksualiteit

Maxim Februari (Auteur)

Februari beschrijft zijn geslachtsverandering van vrouw tot man: de hormonen en lichamelijke veranderingen, maar ook de sociale aspecten. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld?

Uitgever

Prometheus (2013)

Taal
Doelgroep
Magazijn
Boek

Kleine revoluties, of Willen we de barbarij?

Rik Pinxten (Auteur)

Pleidooi voor het maken van eigen, bewuste keuzes als actieve en milieubewuste burger.

Uitgever

EPO (2013)

Taal
Doelgroep
Magazijn
Boek

Grondstoffenjagers

Raf Custers (Auteur)

Custers bekritiseert de transnationals die grondstoffen wegkapen in ontwikkelingslanden. Volgens hem parasiteert de westerse economie op arbeid, natuur en het Zuiden. Hij schetst de situatie, de verontwaardiging die daarover heerst en een toekomstbeeld van een leven zonder grondstoffen.

Uitgever

EPO (2013)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Onze toekomst : zes krachten die onze wereld veranderen

Al Gore (Auteur)

Al Gore onderscheidt zes verschillende krachten die de wereld gaan hervormen: economische globalisering, wereldwijde digitale communicatie, de machtsverschuiving van het Westen naar andere machtscentra, ook in de private sector, de consumptiegroei, het ingrijpen van de mens in landbouw en biotechnologie en het ingrijpen van de mens in de ecosystemen van de aarde.

Uitgever

Spectrum (© 2013)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Hoofddoek, hoofdzonde? : pluralisme en neutraliteit in de seculiere samenleving

Ludo Abicht (Auteur), Marc Van den Bossche (Auteur), Alicja Gescinska (Auteur)

Beschouwingen over een verbod op het dragen van de hoofddoek door moslima's in een seculiere samenleving en de kwestie of zo'n verbod in strijd is met de mensenrechten, in het bijzonder de godsdiensvrijheid.

Boek

Kapuscinski : non-fictie

Artur Domoslawski (Auteur), Greet Pauwelijn (Vertaler)

Biografie van de Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuscinski (1932-2007), grondlegger van de literaire reportage. Aan de hand van zijn leven en werk zwengelt vriend en pupil Domoslawski een debat aan over de rol van de journalistiek en de smalle grens tussen waarheid en fictie.

Uitgever

De Geus (2013)

Taal
Doelgroep
Magazijn
Boek

Wij en de media : kritische reflecties over media, waarheid & vertrouwen

Paulus Van Bortel (Redacteur)

De media vormen de vierde macht, naast de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke macht. Ze hebben een bemiddelende functie. Hoe vervullen ze die vandaag, nu sociale media en blogs zorgen voor een onaflatende informatiestroom? Belgische en Nederlandse filosofen en communicatiewetenschappers gaan in op deze en andere vragen.

Uitgever

Pelckmans (2013)

Taal
Doelgroep
Magazijn
Boek

Een paradijs waait uit de storm : over markt, democratie en verzet

Thomas Decreus (Auteur), Paul Goossens (Inleider)

Kritische analyse van de verhouding tussen het vrijemarktdenken en de democratie, met een pleidooi voor democratische idealen.

Uitgever

EPO (2013)

Taal
Doelgroep
Magazijn
Boek

Vechten voor vrede

Jorg Kustermans (Samensteller), Tom Sauer (Samensteller), Ludo Abicht (Auteur), Tomas Baum (Auteur), Raymond Detrez (Auteur)

Essays over de vaak paradoxale relatie tussen oorlog en vrede, de processen in de internationale politiek om vrede te bereiken en enkele actuele 'vredesprojecten'.

Boek

Marktisme : kritiek op het berekenende samenleven

Walter Weyns (Redacteur), Annemarie Estor (Redacteur), Stijn Geudens (Redacteur)

Tegenwoordig lijkt de markt de norm op allerlei terreinen: ieder mens is klant, iedere verandering een productieproces. Deze essays, eerder verschenen in maandblad Streven, bekritiseren dit marktisme. Ze zijn ingedeeld op thema: markt, politiek, onderwijs, sport en cultuur, gezondheidszorg.

Uitgever

Pelckmans (2013)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar