Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitvoerder
Recensie
Uitgegeven tussen

13 Resultaten

Sorteren op
Boek

Nulpunt 1945 : de Lage Landen een mensenleven later

Dirk Van Assche (Redacteur), Pieter Coupé (Redacteur), Luc Devoldere (Redacteur), Tomas Vanheste (Redacteur), Trui Chielens (Illustrator)

Bespiegelingen over maatschappelijke en culturele ontwikkelingen in Nederland en België tussen 1945 en 2020.

Uitgever

Ons Erfdeel (© 2020)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Het Ardennenoffensief

Antony Beevor (Auteur)

Overzicht van het laatste grote Duitse offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog in december 1944.

Uitgever

Ambo|Anthos (2015)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Gare du Nord : Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min (Auteur)

Parijs als leerschool voor en bakermat van Nederlandse en Belgische kunstenaars in de periode 1850-1950. Hoe zij leefden, elkaar otmoetten en elkaar bei͏̈nvloedden.

Boek

4321 vragen aan 123 kunstenaars : Hilde Van Canneyt interviewt kunstenaars uit België en Nederland

Hilde Van Canneyt (Interviewer), Jan Hoet (Geïnterviewde), Philippe Van Cauteren (Geïnterviewde), Willem Elias (Geïnterviewde), Zoro Feigl (Geïnterviewde), Yves Velter (Geïnterviewde), Ysbrant (Geïnterviewde), William Pars Graatsma (Geïnterviewde)

De interviews van Hilde Van Canneyt zijn voor kunstenaars een uitdagende zelfbevraging. Het zijn eerlijke woord-portretten die vaak letterlijk de taal van de gesprekspartner weergeven. Zo krijgt de lezer een unieke inkijk in het atelier en het hoofd van de kunstenaar. Wat speelt er zich af achter het gordijn van het atelier en het beeldend kunstgebeuren? Wat gebeurt er tussen de eerste gedachtekronkel en het afgewerkt kunstproduct? Hoe moet je als kunstenaar alle elementen die in jouw geest borrelen, omzetten in een kunstwerk dat je kwetsbaar maakt, maar tegelijkertijd de kijker moet beroeren? Dat is Hilde's vraagstelling: waarom sluit iemand zich op om te communiceren via een creatie? Hoe om te gaan met de fictieve wereld van het kunstwerk tegenover de niet altijd even mooie realiteit? Want kunst maken is sowieso een (langdurig) proces, dat zich al dan niet in het atelier afspeelt. Helaas zie je als kijker meestal 'slechts' het eindresultaat, terwijl 'de weg er naartoe' even boeiend of zelfs boeiender is.

Boek

Verwantschap en eigenheid : Belgische en Nederlandse kunst 1890-1945

Marc Lambrechts (Samensteller), Piet Boyens (Auteur), Johan De Smet (Auteur), Marc Lambrechts (Auteur)

Catalogus bij een tentoonstelling over contrast en wisselwerking tussen twee culturen die dicht bij elkaar liggen.

Boek

Hedendaagse muziek in Nederland en Vlaanderen

Emile Wennekes (Auteur), Mark Delaere (Auteur)

De geschiedenis van de hedendaagse klassieke muziek in Nederland en Vlaanderen, geschetst door middel van essays en portretten.

Boek

(Van onzen correspondent.) : journalistiek werk van Willem Elsschot : artikelen geschreven voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant in de jaren 1918-1922

Willem Elsschot (Auteur), C.J. Aarts (Samensteller), M.C. Van Etten (Samensteller)

Verzameling van niet eerder gepubliceerd journalistiek werk van Willem Elsschot (1882-1960), geschreven tussen 1918 en 1922, met inleiding over auteurschap, historische context en biografische notities. Geïllustreerd overzichtswerk inclusief annotaties en registers.

Uitgever

Polis (2017)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

De 30e divisie : de eerste Amerikaanse bevrijders van Nederland en België

Egbert van de Schootbrugge (Auteur)

Beschrijving van de krijgsverrichtingen van de 30e Amerikaanse infanteriedivisie in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van interviews, debriefings en dagboekfragmenten. Met zwart-witfoto’s.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Beschikbaar