Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Recensie
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

16 Resultaten

Sorteren op
Boek

Schering en inslag : enkele wenken voor politieambtenaren en andere professionals voor opbouw en onderhoud van netwerken in de multi-etnische samenleving

Janine Janssen (Auteur)

In dit boek worden tips gegeven voor het opbouwen en onderhouden van netwerken in de multi-etnische samenleving. De eerste twee hoofdstukken zijn beschouwend van aard en lichten de begrippen 'netwerken' en 'cultuur' nader toe. De volgende hoofdstukken gaan over de eerste kennismaking met contacten in een netwerk, problemen rond het inschatten van sociale relaties en het bespreken van moeilijke onderwerpen binnen een netwerk. Ook wordt aandacht besteed aan netwerken via internet. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de vraag hoe netwerken in stand kunnen worden gehouden.

Arhus
Kit

Ouder worden in je buurt : Informatie op maat voor ouderen én voor hulpverleners

An Janssen (Auteur), Hamida Chikhi (Auteur), Oxana Kouteinikova (Auteur), David Talloen ()

Het project Ouder worden in je buurt wil vraag en aanbod voor kwetsbare ouderen beter op elkaar afstemmen. Meer concreet maken ouderen in zes bijeenkomsten kennis met de diensten en voorzieningen in hun buurt. Ouderen, zorg- en dienstverleners leren elkaar beter kennen en krijgen zo informatie van en over elkaar uit eerste hand. Een win-win situatie voor iedereen. Het project Ouder worden in je buurt past dan ook in het algemeen toegankelijkheidsperspectief voor de reguliere zorg en dienstverlening voor ouderen. Het is zowel een integraal als een inclusief project: het betrekt alle kwetsbare ouderen (zowel ouderen met als zonder migratieachtergrond) en betrekt alle organisaties die een rol kunnen spelen voor de ouderen in hun eigen buurt. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar in verschillende talen : Arabisch-Frans-Nederlands ; Frans-Nederlands ; Engels-Nederlands ; Grieks-Nederlands ; Italiaans-Nederlands ; Nederlands ; Turks-Nederlands

Extern
Boek
Boek

Samen de stoep op : over sociale cohesie bij ouderen

Nico De Witte (Auteur), Liesbeth De Donder (Auteur), Sarah Dury (Auteur), An-Sofie Smetcoren (Auteur), Dorien Brosens (Auteur), Tine Buffel (Auteur), Eva Dierckx (Auteur), Dominique Verté (Auteur)

Boek

Informele groepen : verkenningen van eigentijdse bronnen van sociale cohesie

Esther Van den Berg (Auteur), Pepijn Van Houwelingen (Auteur), Joep De Hart (Auteur)

Samen hardlopen met een klein groepje vrienden, in plaats van lid worden van een sportvereniging. Particulieren die besluiten zelf actie te ondernemen, in plaats van geld over te maken naar goede doelen. Niet als lid van een vereniging, maar als een member van een internetforum contact met elkaar onderhouden. Kleinschalige, losse en informele verbanden lijken steeds belangrijker te worden in de moderne maatschappij. In deze bundel staan ze centraal. Deze vormen van vrijwillig associëren zijn vaak lokaal georganiseerd, meer informeel en daarmee maatschappelijk vaak wat onzichtbaar. Mensen zoeken elkaar steeds vaker op buiten de kaders van formele organisaties. Deze zogenoemde informalisering lijkt een steeds belangrijkere rol te spelen bij zowel de politieke als sociale betrokkenheid van mensen. Ook in de zingevingsvraagstukken waarmee individuen worstelen. In deze publicatie wordt het brede onderzoeksterrein van de informele groepen verkend. Via een rondgang door de literatuur en bespreking van uiteenlopende soorten informele groepen - van informele sportclubjes en leesgroepen tot buurttuingroepen en lotgenotencontactgroepen - wordt een indruk gegeven van de heterogeniteit en veelvormigheid van informele groepen in Nederland.

Taal
Serie

SCP-publicatie (2011-6)

Doelgroep
Boek

Kinderopvang met sociale functie : een plaats waar kinderen, ouders, medewerkers en buurt elkaar ontmoeten

Els De Smedt (Redacteur)

Hoe breng je de sociale functie van kinderopvang in de praktijk? De kinderopvang krijgt immers steeds vaker te maken met een grotere diversiteit in de samenleving. Kinderopvang toegankelijk maken voor alle kinderen en hun ouders, ook de meest kwetsbaren in de samenleving, vormt een van de belangrijkste uitdagingen. Kinderopvang die weet in te spelen op deze maatschappelijke diversiteit bouwt mee aan een meer sociaal rechtvaardige wereld, bestrijdt mee discriminatie en investeert in de toekomst van kinderen, ouders en professionelen die er werkzaam zijn. Deze handleiding richt zich in de eerste plaats naar verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen. Ze belicht alle beleidsdomeinen: het kind-, ouder-, buurt- en personeelsbeleid en bevat vele getuigenissen, goede praktijkvoorbeelden en foto's uit buurtgerichte kinderopvanginitiatieven.

Uitgever

SWP (2009)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Boek
Boek

Mindfulness in superdiversiteit : engagement en verbinding met de ander

Reinhilde Pulinx (Auteur)

Steeds meer mensen beoefenen mindfulness en meditatie. De wereld waarin we leven gaat alsmaar sneller en verandert voortdurend. Er ontstaat dus een spanningsveld tussen de stijgende interesse voor mindfulness en meditatie enerzijds en de toenemende verharding en individualisering in onze samenleving anderzijds. Dit boek staat stil bij dit spanningsveld. Vanuit een oprechte maatschappelijke betrokkenheid zoekt de auteur een antwoord op een aantal interessante vragen: Kan mindfulness, zoals het zich in het Westen ontwikkelt, aan de zijlijn blijven staan in een tijd van sociale spanningen en toenemende ongelijkheid? Vinden we in mindfulness, naast zelfzorg, ook de zorg voor de ander? Voor de ander dichtbij maar ook voor de ander veraf, de vreemde? Kunnen we ons via mindfulness ook verbinden met de ander, een universele verbinding tussen mensen en alles om ons heen?

Uitgever

Pelckmans Pro (2019)

Taal
Boek
Boek

De normaalste zaak van de wereld

Stefan Boonen (Auteur)

Een fotoboek over het dagdagelijkse leven in multicultureel Lommel en zijn organisaties.

Uitgever

Rudi Bloemen (2006)

Taal
Doelgroep
Boek

Ontmoeten is simpel? maar niet altijd gemakkelijk : een rijk inspiratieboek over sociale steun en diversiteit

Naomi Geens (Auteur), Inne Hemeryck (Auteur), Liesbeth Lambert (Auteur)

Handboek voor sociale ontmoetingen tussen gezinnen met jonge kinderen.

Uitgever

SWP (2017)

Taal
Doelgroep
Arhus
Brochure

Een buurt voor iedereen : een plek waar alle buurtbewoners zich welkom en thuis voelen

Anne-Marie Van bergen (Auteur), Hilde van Xanten (Auteur)

Wat is er nodig opdat alle mensen - ook mensen die in een extra kwetsbare positie verkeren - kunnen wonen zoals ze zelf willen, contacten onderhouden en participeren in de samenleving, als buurtbewoners? Deze publicatie gaat daar op in en legt de nadruk op de praktijk en de acties die daar plaatsvinden. Vijf kenmerken van 'een buurt voor iedereen' worden toegelicht. Naast de nodige actiepunten en praktische tips, staan in de publicatie ook voorbeelden van tools en interventies.De publicatie richt zich in de eerste plaats op de diversiteit aan professionals op het werkterrein zorg, welzijn, wonen, veiligheid, werk en inkomen, maar ook op de beleidsmakers en bestuurders van gemeenten en organisaties die hier (mede) verantwoordelijkheid voor dragen

Taal
Boek
Boek

Goed van start : samen met je leerlingen actief werken aan positieve groepsvorming

Lambert Pennings (Auteur), Denice Danielse (Auteur), Carola Riemens (Auteur), Mies van den Hemel (Auteur)

De eerste weken van het schooljaar zijn cruciaal voor de groepsvorming in je klas. Welke subgroepjes zie je ontstaan, wie worden de informele leiders en wat zijn de normen en waarden in de groep? Dit proces van groepsvorming kun je als leraar positief beïnvloeden. Goed van Start helpt je om samen met je leerlingen de toon te zetten voor een positief leef- en leerklimaat. Samen met je leerlingen maak je afspraken over de gang van zaken in jullie groep. In een aantal klassenvergaderingen bespreek je vragen als: Wat voor groep willen wij zijn? Welke afspraken en routines gelden er? Hoe wordt goed gedrag beloond? Het heeft een enorme impact om regels niet voor te schrijven, maar leerlingen actief te betrekken bij het opstellen ervan. Daardoor voelen ze zich meer betrokken bij de sfeer in de klas. Leerlingen nemen verantwoordelijkheid voor wat er gezamenlijk is afgesproken. Naast deze lassenvergaderingen zet je gerichte activiteiten in om te werken aan de sociale verbondenheid in je groep. Zo zorg je ervoor dat je groep een fijne groep wordt, waarin iedereen zich prettig voelt.Uiteraard kun je de klassenvergaderingen ook na een herfst- of kerstvakantie inzetten. Of op een ander moment, bijvoorbeeld als je halverwege het schooljaar de nieuwe leraar van de klas bent. Goed van Start is een praktisch boek, ondersteund door onderzoek en theorie. Het is ontstaan op de werkvloer. Op basis van vele praktijkervaringen is het boek geheel herzien. Inhoudelijk focust dit boek op kinderen van 7 tot 12 jaar. Hierbij zijn handreikingen voorzien voor jongere kinderen.

Boek
Boek

Euroguide : euroguide handboek Vlaamse versie

Het project EUROGUIDE probeert diversiteit in de eerste plaats te zien als een realiteit met heel veel uitdagingen en kansen. De doelstelling van het project is tweeledig. Enerzijds scholen, onderwijsprofessionals en jongerenorganisaties ondersteunen in het omgaan met etnische, culturele en levensbeschouwelijke diversiteit. Anderzijds een kader aanbieden ter preventie van problematische radicalisering en polarisering. De E-Learning Tool is een interactieve versie van het EUROGUIDE handboek, gebaseerd op gesprekken en ervaringen met verschillende focusgroepen verspreid over heel Vlaanderen. De EUROGUIDE reikt een gedeeld en verbindend kader aan en toont hoe we de diversiteit in onze samenleving als een kracht en meerwaarde kunnen aanwenden. De focus ligt op drie grote luiken: Samenleven, Gender & Identiteit, Samenleving & Ideologie. Tevens biedt de EUROGUIDE een aantal praktische oplossingen voor specifieke problemen en worden er tools rond mediawijsheid aangeboden waarmee eerstelijnswerkers jongeren bestendiger kunnen maken tegen alle vormen van extremisme.

Uitgever

Europse Unie (2022)

Taal
Boek
Boek

Een buurt vol verhalen : integratie van generaties en culturen door buurtreminiscentie

Christina Mercken (Auteur)

Jongeren en ouderen, allochtonen en autochtonen leven en wonen naast elkaar, maar hebben weinig contact met elkaar. Het gevolg is onbekendheid, vooroordelen en incidenten. Het inspireren van deze groepen tot betrokkenheid bij elkaar en bij hun omgeving vormt dan ook één van de uitdagingen van lokaal sociaal beleid. In de Utrechtse wijk Lombok doorbrak het project Buurtreminiscentie de onbekendheid met elkaar. Oudere Nederlandse, Marokkaanse en Turkse wijkbewoners vertelden aan elkaar en andere inwoners van de wijk over vroeger. Deze herinneringen worden gebruikt om contact en communicatie tussen generaties en culturen te stimuleren, de kwaliteit van sociale relaties in buurten te verbeteren en sociale cohesie te versterken. In deze publicatie wordt buurtreminiscentie als nieuwe methodiek voor sociale buurtontwikkeling geïntroduceerd en wordt praktische informatie bij de opzet en uitvoering van een project geboden. De videofilm toont de ervaringen met buurtreminiscentie in de Utrechtse wijk Lombok. Oudere Nederlanders en eerste generatie Marokkanen en Turken die al decennia in deze buurt wonen, halen herinneringen op aan vroeger.

Uitgever

NIZW (2002)

Taal
Boek
Boek

Samen de stoep op : over sociale cohesie en ouderen

Nico De Witte (Auteur), Liesbeth De Donder (Auteur), Sarah Dury (Auteur)

In het lokaal behoefteonderzoek ouderen, dat door het provinciebestuur gecoördineerd werd, kwam duidelijk naar voor hoe belangrijk sociale netwerken zijn, en zeker voor ouderen. Omdat het provinciebestuur het belangrijk vindt dat er kan gewerkt worden aan het verbeteren en optimaliseren van sociale cohesie bij ouderen, hebben ze het initiatief genomen om de bijzonderste gegevens die blijken uit het lokaal behoefteonderzoek op een rijtje te zetten. Daarbij zijn een aantal thema's die belangrijk zijn voor sociale cohesie of ermee te maken hebben, behandeld. We denken hierbij aan buurtbetrokkenheid en buurtgehechtheid, mobiliteit, sociale netwerken, mate van eenzaamheid of isolement, mogelijkheden in de fysieke buurt en mate van geestelijke gezondheid.

Extern
Boek

De sociale cohesie voorbij : Actieve burgers in achterstandswijken

Bas Van Stokkom (Auteur), Nelleke Toenders (Auteur)

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken