Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Recensie
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

16 Resultaten

Sorteren op
Boek

Toch moederdag voor Tommy

Margreet Hammenga (Auteur), Paul Oole (Illustrator)

Tommy hoort van de juf dat ze wat gaan maken voor Moederdag. Voor wie moet Tommy nou iets maken? Hij heeft geen mama, maar twee papa's.

Kit

Lance & Lot zoeken zich rot

Linda De Haan (Auteur)

Lance en Lot zijn twee ridders die samenwonen in een heel groot kasteel. Ze zijn gelukkig samen, maar er ontbreekt nog iets. Er is zo veel plaats in het kasteel. Zullen ze een hond nemen, een konijn, een olifant, een ezel of een leeuw? Wat voor dier ze ook bedenken, ze vinden het niks. Misschien moeten ze op zoek gaan naar een kindje, maar waar vind je dat? Bij de ooievaar, in een kool, op de markt of bij de kangoeroes? Paginagrote vrolijk gekleurde illustraties in gemengde techniek met onder meer acrylverf, inkt en collage, zijn geplaatst over enkele of dubbele pagina’s. Op de grappige illustraties met weinig diepte en een steeds wisselend perspectief (vogel, kikker, en face, frontaal) is veel te zien. De beknopte tekst met korte en lange zinnen en eenvoudig woordgebruik, is aanvullend (‘Stop!, zegt Lance. Dieren zitten niet op een stoel aan tafel en ze hebben ook geen eigen kamer. En… wat gebeurt er met ons kasteel wanneer wij er niet meer zijn?’). Warm verhaal over twee mannen die een baby willen adopteren. Verzorgde uitgave. Achterin staat een link naar de site www.lance-lot.info met info, knutseltips en een lesbrief. Ook geschikt om in groepsverband voor te lezen. Vanaf ca. 4 jaar. (Bron: Carla Paijmans, NBD Biblion)

Arhus
Kit

Het Voortplantingsboekje : handleiding met werkboek, illustraties en toets

Renaat Van Ginderachter (Auteur), Thaïs Veelaert (Auteur), Veerle Hildebrandt (Illustrator)

Het Voortplantingsboekje wil een ruime en positieve benadering bieden van thema's zoals seks, gender en seksuele geaardheid op school. We behandelen deze onderwerpen op een respectvolle manier en geven je leerlingen de ruimte om hun gevoelens en emoties te uiten. Jij, als leerkracht, hebt alle comfort en krijgt bij alle onderwerpen de noodzakelijke informatie. De lessen van Het Voortplantingsboekje sluiten aan bij de leergebieden van WO, meer bepaald bij de domeinen natuur, mens en maatschappij en bij het leergebied sociale vaardigheden.In Het Voortplantingsboekje komen volgende thema's aan bod: puberteit, mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen, de vrouwelijke cyclus, de voortplanting, de zwangerschap, anticonceptie, gezinsvormen, flirten, gender, holebi, hygiëne, media en weerbaarheid. Dankzij de samenwerking met expertisecentrum Sensoa is Het Voortplantingsboekje wetenschappelijk onderbouwd, bevat het concrete informatie en is het ook afgestemd op de leefwereld van kinderen en jongeren nu. Geschikt voor derde graad basisonderwijs.

Uitgever

Plantyn (2021)

Taal
Doelgroep
Boek

Mijn vader is een vis

Gil Vander Heyden (Auteur)

De dertienjarige Basti is gelukkig. Samen met mam en maike geniet hij van het leven. Maar dan beslissen zijn moeders om de weekends in een oud vakantiehuisje aan zee door te brengen. Basti begrijpt hun keuze niet. Er valt daar helemaal niets te beleven! Basti krijgt het pas echt moeilijk wanneer mam haar gezin in de steek laat en hij zelf stapelverliefd wordt op de zus van een vriend. Gelukkig kan Basti bij zijn nieuwe buurvrouwen terecht.Een klein, ontroerend verhaal over een jongen die nieuwe vrienden maakt in moeilijke tijden en leert wat het is om verliefd te zijn.

Boek

Van drempel tot drempel : kinderen in nieuw samengestelde gezinnen

Geert Faseur (Auteur), Evelyn Dewamme (Auteur)

Bespreking van de specifieke opvoedingsproblemen van kinderen die na de echtscheiding van hun ouders terechtkomen in een nieuwe gezinssituatie.

Uitgever

Davidsfonds (2009)

Taal
Boek

De mama's van Sterre

Gea Van Beuningen (Auteur), Tinne Van den Bossche (Illustrator)

Juf vraagt of Sterre wil vertellen wat voor werk haar mama doet. Sterre krijgt een rode kleur. Ze vraagt welke mama de juf bedoelt. Alle kinderen lachen. Hoe kun je nu vragen welke mama? Alsof je er meer dan één hebt. Een prentenboek waarin holebi-ouderschap aan bod komt op een speelse en begrijpelijke manier. Herkenbaar voor kinderen van holebi's en bruikbaar in de klas om kleuters vertrouwd te maken met andere gezinsvormen.

Boek

Het grote papa, mama, broertje, zusje boek : gezinnen in alle soorten en maten

Mary Hoffman (Auteur), Ros Asquith (Illustrator)

Informatief prentenboek over diversiteit van gezinnen. Alle mogelijke gezinsvormen en -samenstellingen komen aan bod en worden beknopt maar helder uitgelegd. Een teddybeer vormt de rode draad doorheen het boek. Hij geeft met een knipoog commentaar vanaf de zijlijn.

Uitgever

Ploegsma (2014)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Boek
Boek

Allemaal gezinnen

Brooks Felicity (Auteur), Allen Frankie (Auteur)

Dit boek gaat over verschillende gezinnen en samenlevingsvormen. Het is een informatief boek dat kinderen vanaf ca. 4 jaar laat zien welke gezinssamenstellingen er kunnen bestaan, dat mensen verschillende talen spreken, en soms andere eetgewoontes of rituelen hebben. Dit verruimt hun blik op de wereld en de ruimdenkendheid.

Uitgever
Taal
Arhus
Losbladig

Het Voortplantingsboekje : handleiding

Renaat Van Ginderachter (Auteur), Thaïs Veelaert (Auteur), Roger De Klerk (Illustrator), Hendrik Huyghe (Illustrator)

Het voortplantingsboekje, een lesmethode over seksuele en relationele vorming bij jongeren, biedt een oplossing om op een respectvolle manier les te geven over de verschillende aspecten van seks. Naast klassikale werkvormen, individuele oefeningen, partnerwerk en groepswerk, is er in bijna elke les een klasgesprek voorzien om de leerlingen de ruimte te geven om hun gevoelens, emoties, vragen, ... aan bod te laten komen.

Uitgever

Plantyn (2010)

Taal
Doelgroep
Kit

Gelukkige vaderdag, Silvie

Brigitte Minne (Auteur), Isabelle Geeraerts (Illustrator)

Ferre (ik-figuur) is bevriend met Zita. Hij komt graag bij haar thuis want vader Thomas bakt heerlijke pannenkoeken. Maar nu zegt Zita dat haar vader ziek is en Ferre niet kan komen. Al snel blijkt wat er aan de hand is als pestkop Leander roept dat Zita’s vader een ‘Barbiepapa’ is. Zita vertelt dat haar vader in vrouwenkleren rondloopt en zegt dat hij in het verkeerde lichaam is geboren. Via Ferre volgt de lezer het proces waarin vader Thomas verandert in Silvie. Ferre probeert Zita zoveel mogelijk te helpen. Ze heeft het er moeilijk mee. De pestkoppen maken het er niet makkelijker op en zeggen gemene dingen. Uiteindelijk helpt de oom van Ferre het tweetal. Hij laat Leander ‘sorry’ zeggen en ook ‘iedereen mag zijn wie hij is. Dat maakt de wereld mooier’. Een boeiend verhaal over een bijzonder thema: transgender en identiteit. Ondanks het thema is het boek licht van toon en hier en daar grappig. De kleurrijke vormgeving draagt daar aan bij: de tekst is geheel gedrukt in lichtblauw en er zijn veel cartoonachtige tekeningen, in blauw, geel en groen. Het verhaal kan aanleiding zijn het thema verder te bespreken. Vanaf ca. 8 jaar. (Bron: Isabelle De Ridder, NBD Biblion). De bijhorende educatieve materialen zijn: - lesideeën waarmee je de kinderen kritisch kan laten nadenken over man/vrouw-rollenpatronen, op een leuke manier. - lesideeën waarmee je het thema 'transgender zijn' in de klas kan brengen. - tips over hoe je met je kinderen in interactie kan over deze thema's. - enkele andere, leuke lesideeën die niet meteen iets te maken hebben met het thema.

Boek
Uitgever

LRV-Producties (jaar van uitgave onbekend)

Taal
Doelgroep
Arhus
Kit

Lou op weg naar school : Educatief pakket

Steven De Baerdemaeker (Auteur), Kathleen Amant (Illustrator)

Het uitgangspunt van dit educatief pakket is dat diversiteit een evidentie is. Je kan met het pakket in de kleuterklas aan de slag rond diversiteit, maar even goed rond thema's als verkeer, beroepen of familie. Het pakket bestaat uit een prentenboek, puzzels, prenten en praatplaten. In de handleiding (ook downloadbaar) vind je didactische suggesties en afdrukklaar materiaal. De meeste activiteiten bevatten ideeën waarmee je doelen uit verschillende domeinen van de ontwikkelingsdoelen kan nastreven. Door de vele differentiatiemogelijkheden is het pakket inzetbaar van de eerste tot de derde kleuterklas. 'Lou op weg naar school' is het eerste deel van een reeks rond dit personage. Bij elk boek worden materiaal en activiteiten ontwikkeld, die je kan vinden op de website www.schooluitdekast.be

Uitgever

çavaria (2016)

Taal
Serie
Doelgroep
Arhus
Kit

Lou - Het huis van Lou : spelen met diversiteit

Steffie De Baerdemaeker (Auteur), Kathleen Amant (Illustrator), Virginie Soetaert (Designer)

Het Huis van Lou is educatieve speelset rond diversiteit voor kleuters en jonge lagere schoolkinderen. De speelset bestaat uit 70 hoogwaardige, houten elementen die tal van spel- en leermogelijkheden bieden en in de klas bijdragen aan een krachtige leeromgeving. De kern van het Huis van Lou bestaat uit 34 personages uit de boekenreeks Lou (Kathleen Amant i.s.m. çavaria, Clavis Uitgeverij). Ze zijn zorgvuldig geselecteerd om een zo goed mogelijke doorsnede te vormen van onze huidige, diverse samenleving. De overige 28 delen van de speelset zorgen ervoor dat elk kind, met welk eigenschappen en achtergrond dan ook, de eigen thuissituatie kan creëren. Het zijn elementen die in een huis kunnen voorkomen, waaronder: kasten, keukentoestellen (koelkast, oven, fornuis, …), badkamermeubelen (bad, douche, lavabo, toilet, …), bedden, zetels, matten, een televisie, een klok, een tafel, … Bij de tafel horen 10 plaatjes met een afbeelding van wat op de tafel kan liggen (verschillende soorten maaltijden en bestek, speelgoed, boeken, …). De ontwikkelingskansen, onder andere op vlak van taal en sociale vaardigheden, liggen met deze speelset voor het grijpen. Samen spelen met het Huis van Lou is leren samen leven. Het begeleidend document met tal van tips voor in de klas of thuis kan je ook online gratis downloaden op www.schooluitdekast.be.

Uitgever

Toys & Teach (2017)

Taal
Doelgroep
Arhus
Kit

Gelijk is niet hetzelfde

Annelies Cuypers (Auteur), Michaël Severs (Auteur)

Het spel is een leuke instap om kinderen van 9 tot 12 op een ludieke manier genderbewust te maken in de klas, in de jeugdbeweging ... Er is een link naar diversiteit en mondiale. Het is opgesteld volgens het ganzenbordprincipe. Er zijn 2 moeilijkheidsgraden in de vragen. De thematiek past in de lessen niet-confessionele zedenleer, godsdienst, vakoverschrijdende projecten. De thema's zijn: thuis, school en werk, vrije tijd, bijzondere momenten en ik ben een meisje, ik ben een jongen. Het spel is bedoeld voor 2 tot 6 personen maar voor gebruik in een grotere groep is het wel leuk om meerdere spelen te gebruiken. Bij het spel hoort een uitgebreid pedagogisch dossier. Hierin vind je tal van werkvormen en achtergrondinformatie. Het spel is ook bruikbaar voor de eerste graad BuSO.

Boek
Boek

Zakboekje voor echtscheidingskinderen : Zijn jouw ouders ook gescheiden?

Riet Fiddelaers-Jaspers ()

Basisinformatie voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Aan de achterzijde kunnen de kinderen een vriendje of vriendinnetje, de juf of meester van school of iemand anders iets aardigs laten schrijven.

Uitgever

In de Wolken (2010)

Taal
Doelgroep

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken