Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Recensie
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

24 Resultaten

Sorteren op
Boek
Boek

De wolven te slim af. : Leven en overleven in een lerende organisatie.

David Hutchens ()

'De wolven te slim af' is een verhaal over een organisatie die wellicht overeenkomt met de uwe, compleet met slechte gewoonten, zeurende zwakheden en overgave om de status quo in stand te houden. Een kudde schapen, bang voor de mythische slimheid van wolven is aanvankelijk verzwakt door hun gefragmenteerde kijk op de wereld en door hun onjuiste vooronderstellingen. Bouwend aan een lerende cultuur werd de bijdrage van elk individu ingezet om op een verrassende, nieuwe en productieve manier een onverwachte wending te geven aan het leven van de schapen. In het boek wordt gebruik gemaakt van vrolijke illustraties en prikkelende humor. De wolven te slim af is een krachtige metafoor die ons helpt om duidelijk te maken hoe noodzakelijk het is dat organisaties hun lerend vermogen uitbreiden door, van én met elkaar te leren. Bevat tevens een gids voor reflectie en vragen voor groepsdiscussie!

Uitgever
Taal
Doelgroep
Boek
Boek

De top van de ijsberg. : Grip op de verborgen krachten die uw organisatie kunnen maken of breken.

David Hutchens ()

Een groep ondernemende pinguïns met een zwak voor sappige mosselen werkt samen met een aantal collega walrussen in het oogsten van een ogenschijnlijk onuitputtelijke voorraad van deze schaaldieren. Het goede nieuws trekt pinguïns en walrussen van ijsbergen uit de wijde omgeving die samen werken en genieten. Op weg naar het vestigen van een mossel-liefhebbers paradijs ontstaan er territorium conflicten, worden pinguïns geplet door onhandige walrussen en regeert de verwarring. Kunnen de pinguïns de verborgen verbindingen ontdekken die het toenemende succes heeft doen omslaan in frustratie en sociale omwenteling? Alleen als ze leren te zien wat onzichtbaar is kunnen ze hun afbrokkelende paradijs redden en een duurzame welvaart creëren. De top van de ijsberg laat op heldere wijze zien hoe organisaties gevangen kunnen zitten als het ze niet lukt om het systeem te begrijpen. Het verhaal maar ook de gids voor discussie zal managers helpen om de complexiteit van oppervlakkige problemen te doorgronden en ze zullen ontdekken hoe ze effectief actie kunnen ondernemen om zo de resultaten te bereiken die ze graag willen.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Arhus
Tijdschrift

Samen Spelen nr9 - Water

Dit tijdschriftje heeft de bedoeling op een aangename en speelse manier een stukje realiteit te laten zien waarmee Belgische kinderen over het algemeen slechts geconfronteerd worden via beelden op de televisie. Het kind moet het tijdschriftje zelf kunnen gebruiken en tegelijkertijd moet het een band scheppen tussen ouders en kind (voorlezen verhalen), groepsactiviteiten aanbieden (kleuterklas en eerste cyclus lagere school) en de algemene belangstelling van het kind opwekken. Deze aflevering staat stil bij het belang van proper water voor mens en natuur en het gevaar van watervervuiling en verspilling. In een tweede luik gaat men na wat het belang is van water in Afrika en wat men er kan doen om ziektes als cholera en tyfus, die overgedragen worden via besmet water, te voorkomen.

Boek
Boek

Luisteren naar de vulkaan : gesprekken die onze geest openen voor nieuwe mogelijkheden

David Hutchens ()

Gerommel in een al lang slapende vulkaan heeft een crisis veroorzaakt in het dorp 'Dennen-as'. Gedreven door de wens om te kunnen ontsnappen aan de stroom van gloeiende lava komen de dorpeling bij elkaar om een plan te smeden. Voor ze er erg in hebben grijpen ze elkaar bij de keel. Geleid door Milo, ontdekt een groep buren een nieuwe manier van praten en luisteren waardoor er nieuwe bronnen ontstaan en de magie van collectief denken mogelijk wordt. Terwijl iedereen weet hoe je deelneemt aan een gesprek, weten slechts enkelen van ons hoe je van een gesprek een betekenisvolle dialoog kunt maken. Een dialoog die cruciaal is om het best mogelijke denken in de organisatie waar te maken. Luisteren naar de vulkaan biedt u een uitdagende introductie tot deze manier van met elkaar in gesprek zijn. Een manier die je kunt zien als een gedisciplineerde werkplaats voor sprankelend en generatief denken. Hierdoor verbetert de kwaliteit van genomen beslissingen en ontstaat er ruimte voor het creëren van effectieve actie.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Boek
Boek

In de schaduw van het Neanderdal. : Belicht de overtuigingen die onze organisatie beperken.

David Hutchens ()

Boogie de grotbewoner is op een zoektocht naar begrip. Hoe komt het toch dat mensen vast komen te zitten in overtuigingen? Overtuigingen die hun vermogen om inzichten te delen en vooruitgang te boeken blokkeren. Ga samen met Boogie op pad in zijn grappige ontdekkingsreis en leer hoe uw eigen verborgen overtuigingen en die van anderen openbaar kunt maken, kunt delen en als uitdaging kunt gaan zien. Herken hoe deze overtuigingen ons informeren maar ook valse informatie verschaffen. Door het gebruik van metaforen en gedetailleerde suggesties voor het voeren van discussie verschaft 'In de schaduw van het Neaderdal' ons een rijke bron aan mogelijkheden voor iedereen en elke organisatie die op zoek is naar het breken met onuitgesproken vooronderstellingen. Vooronderstellingen die conflicten kunnen veroorzaken en onze persoonlijke groei belemmeren.

Uitgever
Taal
Boek
Boek

Het dilemma van de lemmingen. : Leven met een doel, leiding geven met een visie.

David Hutchens ()

Het dilemma van de lemmingen introduceert de cruciale discipline van de lerende organisatie van persoonlijk meesterschap - het voortgaande proces van zelfbewustwording dat mensen in staat stelt nieuwe mogelijkheden te creëren voor zichzelf en hun organisaties. In dit aantrekkelijke verhaal ontdekt Emmy de lemming haar persoonlijke doel en visie en weerstaat de eeuwenoude traditie om de andere lemmingen te volgen van de rots te springen. Maar Emmy gaat veel verder dan eenvoudigweg breken met de traditie. Door haar eigen, verbazingwekkende, keuzes inspireert ze andere lemmingen om na te denken over hun eigen missie en hun diepste doelen en visies na te streven - zowel individueel als gezamenlijk. In dit simpel vertelde verhaal zijn wezenlijke lessen opgenomen over wat het betekent om de leider van uw eigen leven te zijn en om uw visie te delen met anderen. Bevat tevens vragen voor reflectie en groepsdiscussie.

Uitgever
Taal
Arhus
Handleiding

Weet jij wat de bank doet met jouw geld?

Djapo vzw (), FairFin ()

De leerlingen maken kennis met de werking van een bank. Ze komen te weten waarin banken hun geld investeren en kunnen die informatie opzoeken. ZE leren een mening te vorming over een duurzaam investeringsbeleid en beseffen dat ze met hun eigen geld een impact kunnen hebben.

Uitgever

Dajpo (2020)

Taal
Doelgroep
Boek

Eco bewust : de huizen die we bouwen

Georgia Amson-Bradshaw (Auteur)

Met de serie Eco-bewust leren kinderen van 9 tot 12 jaar welke invloed ons dagelijkse leven heeft op het milieu, de gezondheid van mensen en het leven van dieren. Met behulp van wetenschap, technologie en 'slim ontwerpen' ontdekken ze manieren om duurzamer te leven. Dit deel gaat over het duurzaam ontwerpen en bouwen van woningen. Leerlingen bedenken zelf oplossingen om energieverlies te beperken en waterverspilling te voorkomen. Met achteraan in het boek een verklarende woordenlijst, verwijzingen naar nuttige boeken/websites, en een register.

Uitgever
Taal
Serie
Doelgroep
Boek
Boek

Rangerclub : dossier: overbevissing

De oceaan bedekt wel 70% van onze planeet. Dit is gigantisch veel! En je weet vast ook dat de oceaan boordevol dieren ne planten zit. Er leven meer soorten dieren in zee dan op het land. Echt waar! Jammer genoeg worden veel van deze dieren bedreigd door overbevissing. Weet jij wat overbevissing is en wat je kan doen om te helpen? Je leest het in dit dossier.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Arhus
Kit

Doe de Deau doos

Een educatief pakket voor kleuters rond duurzaam omgaan met water. Het pakket bestaat uit drie Doe de Deau - dozen. Via dit pakket verkennen kleuters watergebruik thuis en op school. Ze gaan op verkenning naar water in de leefwereld van Anou in Dogbo. Deau daagt de kleuters ook uit om zelf actie te nemen voor het duurzaam omgaan met water. Dit pakket bevat heel wat materiaal om zelf met het thema aan de slag te gaan in de klas.

Uitgever

Studio Globo (2018)

Taal
Doelgroep
Boek
Boek

De leraar centraal : beginselen van de provocatieve pedagogiek

Peter Mol (Auteur)

De leraar centraal laat zien dat de man of vrouw voor de klas van onschatbare waarde kan zijn voor het welzijn van alle leerlingen, ondanks de protocollen, controledrang en registratiewoede vanuit de overheid.Als we het onderwijs echt willen verbeteren, moeten we als onderwijsgevende onze invloed gebruiken. Die invloed kan groot zijn als we binnen onze invloedssfeer werken aan verbetering; provocatief en positief.Provocatieve pedagogiek is wellicht opruiend, omdat het uitgaat van het welzijn van kinderen en de vinger legt op andere motieven om 'het onderwijs te verbeteren'. Het stelt vragen: waarom is dit goed voor leerlingen? Waarom zou het goed zijn om leerlingen ontdekkend te laten leren? En vooral: wat kun je vanuit je eigen positie doen om het tij te keren.

Uitgever

Lannoo Campus (2019)

Taal
Boek
Boek

PAV-Love : milieu

Els D'Heer ()

PAV-Love (Project Algemene Vakken) is een gevarieerde reeks leerwerkboekjes, speciaal ontwikkeld voor de tweede graad bso. Elk thema is evenwichtig samengesteld uit opdrachten met een zinvolle en functionele integratie van vaardigheden, theoretische basisinzichten voor taal en rekenen, actualiteitsopdrachten en zelfevaluatie door de leerlingen. Bovendien sluiten de thema's perfect aan bij de leefwereld van jongeren en hun groeiende behoefte aan zelfstandigheid. Iedere titel gebruikt een heldere en aangepaste taal op maat van de leerling, terwijl de werkvormen en leeractiviteiten heel afwisselend zijn: groepswerk, individuele opdrachten, rollenspel en praktijkoefeningen. Een uitgebreide handleiding voor de leerkracht begeleidt elk thema met: een ruim aanbod aan didactische tips leerplandoelstellingen achtergrondinformatie tips voor trips modeloplossingen kopieerbladen toetsmateriaal extra teksten bij het thema uitbreidingsactiviteiten een toegangscode voor het beveiligde gedeelte van de website. PAV Love Milieu, wil men de leerlingen bewust maken van het milieuprobleem. En samen met hen op zoek gaan naar eenvoudige alledaagse oplossingen om verantwoord en duurzaam te leven

Boek

Vloeiend van groep 2 naar 3 : een praktische leidraad voor effectief onderwijs in de onderbouw

Aafke Bouwman (Auteur), Marije Bakker (Auteur)

Dit boek gaat over de veelbesproken overgang van groep 2 naar 3. In dit boek lees je hoe je deze organisatievorm voorbereidt en uitvoert. Daarnaast is er – met onder andere herkenbare praktijkvoorbeelden en concrete tips – volop aandacht voor het beredeneerde aanbod in de onderbouw en wordt er uitgebreid ingegaan op: • instructie en differentiatie; • spel; • rekenen; • taal/lezen; • schrijven; • het gebruik van ontwikkelingsmaterialen; • organisatie/klassenmanagement; • monitoring.

Arhus
Kit

Archibal de boekenworm

Nathalie Slosse (Auteur), Rosalie Van Waeyenberge (Illustrator)

Zin om je (klein)kind te vertellen hoe belangrijk bossen wel niet zijn? Ontdek dan vlug het nieuwe kinderboekje ‘Archibal de Boekenworm’. Dit prentenboek vertelt op eenvoudige wijze hoe belangrijk het is om goed met onze bossen om te gaan, en laat de lezertjes kennis maken met het FSC label. Archibal de Boekenworm’ vertelt het verhaal van de sympathieke boekenworm Archibal die verlekkerd is op boeken. Op een dag ontdekt Archibal dat papier gemaakt wordt van bomen, en dat er mogelijk ooit bomen tekort zouden zijn!? Omdat hij zeker niet wil stoppen met boeken te lezen, besluit hij om samen met zijn vriend Nestor de schildpad op ontdekkingstocht naar het bos te gaan en er zelf een kijkje te gaan nemen.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Boek

Het bijdehandboek : 7 principes van het onderwijs

Henriëtte Coppes (Auteur), Marlies Rikhof-Van Eijck (Auteur)

Dit boek is geschreven voor iedereen in het onderwijs die geïnteresseerd is in hoe mensen leren, in de werking van de hersenen en wat dat betekent voor de lessen. De auteurs hebben hun kennis vanuit diverse leertheorieën en hun ervaring in het voortgezet en beroepsonderwijs getoetst aan de nieuwe inzichten uit de hersenwetenschap. Het resultaat is een praktisch boek dat docenten zal inspireren. Dit alles is samengevat in 7 principes van het onderwijs. Bij ieder principe is uitgebreid aandacht besteed aan de theoretische achtergrond en in ieder hoofdstuk zijn werkvormen en tips opgenomen.

Uitgever

Garant (2012)

Taal
Doelgroep
Boek
Boek

Rangerclub : dossier: de ecologische voetafdruk

Alles wat je eet, koopt en gebruikt moet ergens gemaakt worden of groeien. Daar is plaats voor nodig. En soms is dat meer plaats dan je denkt. De ecologische voetafdruk berekent hoeveel plaats er nodig is om aan onze levensstijl te voldoen. In dit dossier ontdek je alles over dit onderwerp.

Uitgever
Taal
Doelgroep

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken