Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Taal
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

12 Resultaten

Sorteren op
Boek
Boek

Leefsleutels in het jeugdwerk

Saskia De Clercq (Redacteur)

Met dit materiaal wil men een bruikbaar instrument aanreiken voor het jeugdwerk. Elementen als groepssfeer, zelfbeeld, communicatie, gevoelens, beslissen, en risicogedrag krijgen hierin een belangrijke plaats.

Uitgever

Leefsleutels (1999)

Taal
Doelgroep
Boek

Als de dood voor de dood op school ? : verlies en verdriet in theorie en praktijk op de basisschool

Geertje Bleukx (Redacteur), Kristl Habils (), Saskia De Clercq (), Patrik Somers ()

De dood hoort bij het leven, dat weten we wel. Maar hoe we ermee omgaan, weten we niet altijd. Ook kinderen rouwen, niet enkel bij het verlies van een dierbaar iemand, maar ook door een echtscheiding, verandering van school of door het verlies van een knuffel. Dit themadossier biedt theoretische achtergronden, ideeën rond de begeleidershouding en activiteiten voor kinderen van de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar over dood en rouw, verlies en verdriet. In de activiteitenbundel vind je werkvormen binnen drie contexten: 'het thema dood, als doodgewoon thema' 'het crisismoment tussen een overlijden en de uitvaart' 'het omgaan met rouw op lange termijn'

Arhus
Kit

Vaardighedengids

Saskia De Clercq ()

Leefsleutels in Actie is de koepelnaam van de pakketten rond sociale vaardigheden voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. De inhoud van het materiaal is gebaseerd ons op de stem van leerkrachten en de praktijk in de klas. Ook de ontwikkelingspsychologie rond de adolescent bracht heel wat interessante ideeën aan. Sociale vaardigheden leer je immers niet in één dag en op één moment. We doorgrondden de lange zoektocht van de adolescent op weg naar een sociaal competente volwassene om op die manier een ruggensteuntje te kunnen bieden waar nodig. In de ‘Vaardighedengids’ vinden leerkrachten en begeleiders een waaier aan activiteiten om met jongeren van de tweede en derde graad te werken aan sociale en persoonlijke vaardigheden. Bij de verschillende vaardigheden zijn specifieke doelstellingen vermeld die aansluiten bij de vakoverschrijdende eindtermen sociale vaardigheden. De activiteiten kunnen worden gebruikt bij startdagen, relatiedagen, bezinningsdagen,… Bovendien kunnen een aantal activiteiten ook worden geïntegreerd in de lessen. Het boekje 'projecten' bevat geen uitgewerkte projecten, maar een stramien waar je elk klasproject kan aan ophangen. Het functioneert als een loper. Net zoals een loper alle deuren opent, opent dit boekje de weg waarlangs een project zich kan ontwikkelen. Het boekje bevat een waaier van vele methodieken en technieken die je tijdens de uitwerking van het project met de leerlingen kan hanteren. Het is immers de bedoeling van Leefsleutels dat je samen met de leerlingen een project uitwerkt vanaf het idee (conceptie) tot en met het eindproduct. Aan de hand van een overzichtelijk stappenplan krijgt het volledige project vorm. Het boekje bevat eveneens een aantal getuigenissen van leerkrachten uit het veld die met leerlingen uit de tweede graad werken aan projecten.

Boek
Boek

Vaardighedengids : Leefsleutels in Actie

Saskia De Clercq ()

Leefsleutels in Actie is de koepelnaam van de pakketten rond sociale vaardigheden voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. De inhoud van het materiaal is gebaseerd ons op de stem van leerkrachten en de praktijk in de klas. Ook de ontwikkelingspsychologie rond de adolescent bracht heel wat interessante ideeën aan. Sociale vaardigheden leer je immers niet in één dag en op één moment. We doorgrondden de lange zoektocht van de adolescent op weg naar een sociaal competente volwassene om op die manier een ruggensteuntje te kunnen bieden waar nodig. Bij het boek hoort een set kopieerbladen.

Uitgever
Taal
Boek
Boek

Leefsleutels voor jongeren : begeleidersmap

Barbara Redant (Redacteur), Annick Vandendriessche (Redacteur), Saskia De Clercq (Bewerker)

Dit programma voor het eerste en tweede jaar secundair onderwijs biedt leerkrachten en jongeren materiaal om op een interactieve en ervaringsgerichte wijze aan sociale vaardigheden te werken. De begeleidersmap bundelt een 50-tal lessen onderverdeeld in vijf thema's die elkaar opvolgen: Onze klas, een uitdaging? Vertrouwen in jezelf; Kiezen is een risico; Gevoelens hebben (ons); Anderen: dichtbij of veraf en Tot slot. In het werkboek kunnen jongeren oefeningen maken en voor zichzelf neerschrijven welke ervaringen en ideeën ze naar de toekomst willen meenemen

Uitgever
Taal
Arhus
Kit

Miembo : een project voor het basisonderwijs

Saskia De Clercq (), Kristl Habils (), Wim Finck ()

Miembo is de naam van een speels totaalprogramma rond socio-emotionele opvoeding en rond sociale vaardigheden. Via het programma verhogen we het welbevinden van kinderen. Dit zowel op school, in de klas als thuis. Miembo wil op deze manier de ontwikkeling van depressies bij kinderen zoveel mogelijk voorkomen. Miembo is de naam van een vrolijk figuurtje. Hij komt tot leven in verhalen en activiteiten en helpt kinderen om te gaan met angst, verdriet, problemen ... Hij stimuleert kinderen om op een leuke manier met elkaar om te gaan.

Arhus
Kit

Toeka : leefsleutels voor het basisonderwijs

Saskia De Clercq (), Kristl Habils (), Hilde Ericx (), Wim Finck ()

Toeka is de naam van een speelse vogel die heel wat beleeft doorheen verhalen en activiteiten. Hij wil kinderen laten stilstaan bij hun denken, houding en hun gedrag. Daarnaast moedigt hij hen aan samen met juf of meester op een speelse manier sociale vaardigheden in de oefenen. Toeka is ook de naam van het totale programma dat tot doel heeft de ontwikkeling van sociale vaardigheden van kinderen vanaf de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar te stimuleren om het algemeen welbevinden van kinderen te verhogen.

Uitgever
Taal
Arhus
Documentatie-map

Toeka : Leefsleutels voor het basisonderwijs

Saskia De Clercq (Redacteur), Kristl Habils (Redacteur), Wim Finck (Illustrator)

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken