Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

3 Resultaten

Sorteren op
Boek
Boek

Opgroeien zonder vooroordelen : wat werkt in het verminderen van vooroordelen en discriminatie onder kinderen op de basisschool

Hanneke Felten (Auteur), Rene Broekroelofs (Auteur)

Onderzoekers van KIS bestudeerden de wetenschappelijke literatuur en zetten op een rij wat volgens de wetenschap werkt om vooroordelen, stereotypering en discriminatie aan te pakken in de basisschool. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen door basisscholen gebruikt worden om na te gaan welke typen interventies zij het best in kunnen zetten en wanneer. Idealiter worden de uitkomsten van dit onderzoek gebruikt om nog een stap verder te gaan: ze te laten dienen als een onderlegger voor het ontwikkelen van een leerlijn, een plan voor wat in welke klas van de basisschool aan de orde zou moeten komen om effectief vooroordelen en discriminatie onder kinderen te verminderen en te voorkomen. In hoofdstuk 1 van dit rapport wordt beschreven op welke leeftijd vooroordelen ontstaan en hoe de ontwikkeling hiervan verloopt. Hoofdstuk 2 beschrijft de typen interventies die kunnen werken en waarom. In hoofdstuk 3 wordt dieper ingegaan op of en hoe deze verschillende aanpakken uitwerken voor kinderen die wat betreft afkomst behoren tot de meerderheid (kinderen zonder migratie- of vluchtelingenafkomst) en kinderen die wat betreft afkomst in de minderheid zijn (kinderen met migratie- of vluchtelingenafkomst). Hoofdstuk 4 beschrijft de gevolgen van vooroordelen, stereotypen en discriminatie voor slachtoffers.

Arhus
Brochure

Wat werkt bij het verminderen van discriminatie

Hanneke Felten (Auteur), Ikram Taouanza (Auteur), Rene Broekroelofs (Auteur), Afia Vijlbrief (Auteur), Elif Cankor (Auteur)

In dit dossier vind je alles over hoe je vooroordelen, stereotypen en discriminatie op grond van afkomst, huidskleur, religie, seksuele voorkeur, gender en sekse zoveel mogelijk de wereld uit kan helpen. Het eerste hoofdstuk beschrijft de omvang van discriminatie en de belangrijkste oorzaken. De historie, wetgeving en de belangrijkste spelers in de aanpak van discriminatie worden in hoofdstuk 2 behandeld. Hoofdstuk 3 gaat in op werkzame mechanismen die kunnen werken bij het verminderen van discriminatie. Waarom werken ze, hoe werken ze? Het dossier beperkt zich tot vier werkzame mechanismen die voortkomen uit onderzoeken van KIS en Movisie. Ook de vereiste competenties van uitvoerders die met de werkzame mechanismen aan de slag gaan, komen in dit hoofdstuk aan bod. Tot slot worden veelbelovende praktijken voorgesteld waarin de werkzame mechanismen duidelijk herkenbaar zijn

Boek
Boek

#datmeenjeniet : ingrijpen bij online discimintatie: lessons learned

Rene Broekroelofs (Auteur), Caroline van Slobbe (Auteur)

In 2019 zetten Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland het project #DatMeenJeNiet op waarin jongeren werden begeleid bij het in actie komen tegen online discriminatie. Dit eindrapport deelt de geleerde lessen en toont wat de impact was van #DatMeenJeNiet en 'wat werkt' om online discriminatie aan te pakken. Ook zijn er aanknopingspunten toegevoegd voor organisaties die met een vergelijkbare aanpak aan de slag willen gaan.

Uitgever

Movisie (2022)

Taal
Doelgroep

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken