Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Taal
Muziek of film
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitvoerder
Recensie
Genre
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

16 Resultaten

Sorteren op
Boek
Boek

SOS SOA : lespakket over soa's en leven met hiv

Bart Degryse (Auteur)

Lespakket over soa's, veilig vrijen, condoomgebruik en leven met hiv voor alle graden in het secundair onderwijs. De bundel bevat 21 werkvormen met werkbladen, begeleidersfiches, achtergrondinformatie en voorstellen voor lesprogramma's. Het lespakket bevat getuigenissen over leven met hiv en/of verwijzingen naar online filmfragmenten die je kan gebruiken. Andere gebruikte methodieken zijn o.a. een soa-quiz, polls, testjes, ... Het condoomgebruik bij jongeren blijkt af te nemen terwijl het aantal soa-diagnoses bij zowel hetero- als homoseksuele jongeren stijgt. In dit lespakket vind je tal van methodieken om in het secundair onderwijs te werken rond soa's, veilig vrijen, condoomgebruik en leven met hiv. De doelstellingen van de methodieken zijn divers. Sommige mikken vooral op kennisoverdracht, met andere leer je jongeren vaardigheden aan of speel je in op attitudes. De oefeningen zijn aangepast aan de leeftijd van de jongeren. Een overzichtsschema geeft aan welke oefening voor welke graad meest geschikt is. Binnen sommige werkvormen is er een specifieke opsplitsing per graad. Je kan met dit pakket verschillende vakgebonden eindtermen van natuurwetenschappen realiseren en het komt ook tegemoet aan verschillende vakoverschrijdende eindtermen zoals lichamelijke gezondheid en veiligheid, mentale gezondheid en socio-relationele ontwikkeling. Het lespakket is ook downloadbaar via www.seksuelevorming.be.

Uitgever

Sensoa (2013)

Taal
Doelgroep
Arhus
Kit

Crush : werken met jongeren rond relaties, alcohol en cannabis

Ingrid Baeten (Auteur), Ilse Bernaert (Auteur), Bart Degryse (Auteur)

Met dit lespakket kunnen leerkrachten en begeleiders van jongeren tussen 16 en 18 jaar preventief werken rond alcohol en cannabis vanuit een levensdomein waar elke jongere voeling mee heeft: vrienden en relaties. Met Crush krijgen jongeren kennis en vaardigheden aangereikt die hen in staat stellen op een verantwoordelijke manier om te gaan met alcohol en cannabis. Ze leren tegelijkertijd zorg te dragen voor zichzelf en de ander. Het materiaal bestaat uit vijf methodieken, elk met een specifieke doelstelling. Het pakket is zo opgebouwd dat er eerst basisinformatie over alcohol en cannabis wordt verworven. Daarna wordt er gewerkt aan normen en waarden en tenslotte wordt er gefocust op grenzen stellen. Bij de methodieken wordt ook gebruik gemaakt van digitaal materiaal. Op bijgevoegde USB-stick vind je de Powerpoints en filmpjes. Deze kunnen - samen met de teksten - gedownload worden via de website van VAD en de filmpjes kunnen bekeken worden via Youtube.

Arhus
Kit

weetewa... : ge zijt mijn stereotype niet

Lies Verhetsel (Redacteur), Bart Degryse (Redacteur), Evelien De Bie (Redacteur)

Dit is een educatief pakket over genderstereotypen en homofobie. Het is bedoeld om met jongeren (vanaf 14 jaar) in verschillende settings (onderwijs, jeugdwerk en andere) over genderrollen en diversiteit te spreken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sociale media. Op die manier leren jongeren omgaan met sociale media als bron van nieuws en socialisatie en als activisme-instrument. Je vindt in dit pakket achtergrondinformatie, tips en methodieken om een gesprek in te leiden, te stofferen en te evalueren.

Uitgever

Sensoa (2014)

Taal
Doelgroep
Boek
Boek

Crush : werken met jongeren rond relaties, alcohol en cannabis

Inge Baeten (Redacteur), Ilse Bernaert (Redacteur), Nina De Paepe (Redacteur), Bart Degryse (Redacteur)

Met dit lespakket kunnen leerkrachten en begeleiders van jongeren tussen 16 en 18 jaar preventief werken rond alcohol en cannabis vanuit een levensdomein waar elke jongere voeling mee heeft: vrienden en relaties. Met 'Crush' krijgen jongeren kennis en vaardigheden aangereikt die hen in staat stellen op een verantwoordelijke manier om te gaan met alcohol en cannabis. Ze leren tegelijkertijd zorg te dragen voor zichzelf en de ander. Het materiaal bestaat uit vijf methodieken, elk met een specifieke doelstelling. Het pakket is zo opgebouwd dat er eerst basisinformatie over alcohol en cannabis wordt verworven. Daarna wordt er gewerkt aan normen en waarden en tenslotte wordt er gefocust op grenzen stellen. Bij de methodieken wordt ook gebruik gemaakt van digitaal materiaal. De PDF's en Powerpoints kunnen gedownload worden op de website van VAD en de filmpjes kunnen bekeken worden via Youtube.

Uitgever

VAD (2013)

Taal
Boek
Boek

Weetewa...ge zijt mijn stereotype niet : het educatief pakket

Lies Verhetsel (Redacteur), Bart Degryse (Redacteur), Eveline De Bie (Redacteur)

Dit is een educatief pakket over genderstereotypen en homofobie. Het is bedoeld om met jongeren (vanaf 14 jaar) in verschillende settings (onderwijs, jeugdwerk en andere) over genderrollen en diversiteit te spreken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sociale media. Op die manier leren jongeren omgaan met sociale media als bron van nieuws en socialisatie en als activisme-instrument. Je vindt in dit pakket achtergrondinformatie, tips en methodieken om een gesprek in te leiden, te stofferen en te evalueren.

Uitgever

Sensoa (2014)

Taal
Onderwerp
Arhus
Spel

Shalimar : een multicultureel spel over relaties

Thomas Demyttenaere (Redacteur), Bart Degryse (Auteur), Cédric Verstraeten (Auteur), Erika Frans (Auteur), Lies Verhetsel (Auteur), Inge Savels (Auteur)

Shalimar is een educatief spel voor de tweede graad van het secundair onderwijs dat men in klasverband kan spelen. Het helpt een interculturele dialoog rond relaties en seksualiteit op gang te brengen. Al spelend ontdekken leerlingen welke cultuurelementen gemeenschappelijk zijn en welke verschillen individueel bepaald zijn. De nadruk ligt op dialoog en de bereidheid om te leren van andere culturen. De leerlingen nemen de rol van relatieadviseur voor twee fictieve leeftijdgenoten op zich. Het kan gaan om een hetero- of homokoppel, een Vlaams, allochtoon of gemengd duo. Van die leeftijdsgenoten krijgen ze telkens infokaartjes met uitspraken van de personages per thema. De leerlingen overleggen en beslissen per fase. Zullen de twee elkaar ontmoeten? Worden ze een koppel? Vervolgens worden de personages geconfronteerd met vijf "hindernissen". De leerlingen beslissen of die invloed hebben op de relatie. Na elke gespreksronde argumenteren de leerlingen of hun koppel samenblijft of niet. Via het spel wil men jongeren laten inzien dat ze hun kennis en attitudes op het vlak van relaties, seksualiteit en seksuele gezondheid meedragen vanuit hun eigen sociale en culturele context. Tegelijk wil men hen stimuleren om de nodige vaardigheden te ontwikkelen om op een open en constructieve wijze om te gaan met cultuurverschillen op dit vlak.

Uitgever

Sensoa (2007)

Taal
Doelgroep
Dvd

Bloot : momenten van intimiteit

Elisa Kint (Scenarist), Svenja Vergauwen (), Bart Degryse (), Evelien Luts ()

Bloot is een korte documentaire over echte menselijke intimiteit en relaties. Op een mooie, unieke en realistische manier zie je hoe verschillende jongeren intiem met elkaar omgaan. Met het bijbehorende lesmateriaal laat je je klas nadenken over relaties en seksualiteit. De werkvormen in het pakket zijn op maat van jongeren van 14 tot 18 jaar. Elke werkvorm is zo opgebouwd dat er een voldoende veilige sfeer ontstaat, waarin ze kunnen nadenken en uitwisselen over de thema's. Ook voor kritisch nadenken is er aandacht. Op basis van een opwarmer kan je merken wat er leeft in de klasgroep en zo beslissen met welke werkvormen je na de documentaire aan de slag gaat.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Uitgever

Midnight Muse (2007)

Genre
Uitgever

Midnight Muse (2009)

Boek
Boek

Op het spoor van het verleden : archeologie op de hogesnelheidslijn

Anne Schryvers (Redacteur), Luk Van Impe (Redacteur), Jan Bastiaens (Medewerker), René Borremans (Medewerker), Natalie Cleeren (Medewerker), Peter Cosyns (Medewerker), Hadewijch Degryse (Medewerker), Anton Ervynck (Medewerker), Kai Fechner (Medewerker), Mieke Maes (Medewerker), Marleen Martens (Medewerker), Tony Oost (Medewerker), Rebekka Schotte (Medewerker), Johan Van Cauter (Medewerker), Bart Vanmontfort (Medewerker), Mark Van Strydock (Medewerker), Jean-Pol Olbrechts (Inleider), Lodewijk De Witte (Inleider)

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken