Welk versje wil je horen ?
Tosca Agterberg (Auteur), Joanne Lew-Vriethoff (Illustrator)
Beschikbaarheid en plaats in de bibliotheek
STAP Roeselare - mediatheek
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
DiVers, cop. 2004 |
AGTE |
Besprekingen
31/12/2004
Met Welk versje wil je horen levert de Nederlandse kleuteronderwijzeres Tosca Agterberg een licht verteerbaar dichtbundeltje af voor kleuters. Het boek maakt deel uit van een reeks waarbij uitgeverij DiVers steeds een minder bekende auteur koppelt aan een jonge illustrator. Het levert boeiende, soms ietwat te brave confrontaties af. Welk versje wil je horen? is daar een voorbeeld van.
Het minste wat van Tosca Agterbergs gedichten kan gezegd worden, is dat ze niet rijmen en geen ritme bezitten. Daarmee is echter ook het belangrijkste gezegd. Agterberg plukt dagelijkse gebeurtenissen uit een kleuterleven als vertrekpunt voor een sessie rijmelarij. Het resultaat zijn brave, qua metrum goed geconstrueerde gedichten met korte verzen. Hun vloeiende maar monotone ritmiek verstikt echter de pure emotie wat teveel. Agterberg slaagt er te weinig in de lezer te raken. Enkel in het beschrijven van heftige, bewegingsvolle gebeurtenissen -- zoals ruzie of haastige vertreksituaties -- draagt de dynamische basisstructuur van waaruit Agterberg schrijft, bij tot de emotionele beleving, het 'voelen' van de inhoud, bij de lezer. Dan vloeien inhoud en vorm organisch in elkaar over. Dit komt mooi tot uiting in dit 'Zenuwachtig' gedicht: "Mijn vader staat te wachten / mijn moeder roept: schiet op! / maar ik kan m'n tas niet vinden / ik zet alles op z'n kop / ik word zo zenuwachtig / het is een grote troep / m'n ouders staan al buiten / te wachten op de stoep / mijn moeder roept heel pinnig: waar blijf je nou zo lang? / zoek je soms je tas? / die staat gewoon hier in de gang!".
Agterbergs woordenschat is van een dergelijke (te) brave origine dat het lijkt alsof de auteur bewust termen kiest die het metrum en niet de sfeer of 'emotie' van de inhoud dienen.
Daarom zijn deze gedichten vooral ideaal om op een speelse manier een thema aan te kaarten. Maar de liefde voor meer fijnzinnige poëzie kan hier toch niet echt uit ontkiemen. Daarvoor getuigen de gedichten te weinig van een poëtische verbeelding. Het enige wat Agterberg lijkt te verbeelden is een vrij simplistisch kindbeeld.
Maar er is hierbij wel opmerkelijk werk verzet door kunstenares Joanne Lew-Vriethoff. Zij laat zich door de verbaal vrij beperkte gedichten van Agterberg inspireren om luchtige tekeningen te maken. Ze tekent met een speelse lijn tal van humoristische kinderfiguren en situaties. Haar illustraties vormen een extra gevoelige, contextuele of grappige dimensie aan de gedichten toe. Voor één keer zijn de woorden illustraties bij de beelden en niet omgekeerd. [Els Van Steenberghe]
Ton Jansen
Bundel met negentien versjes over onderwerpen die goed passen in de belevingswereld van jonge kinderen. Onderwerpen als bang zijn, school, boosheid, het verkeer, zwemles en vakantie worden in een toegankelijke stijl verwoord. Veelal strofen van vier regels of een veelvoud daarvan. Het merendeel rijmend volgens het gebroken rijmschema (abcb). Ruim de helft van de negentien gedichten is geïllustreerd met paginagrote - krasserige - pentekeningen die gedeeltelijk met grijstinten zijn ingekleurd. Ze passen uitstekend bij de sfeer die de versjes oproepen en geven dit dunne, met garen gebonden boekje een extra dimensie. Voor- en achterin op de flappen een korte biografie van de schrijfster en de illustratrice. Het gedicht 'Merhaba' verscheen eerder in het jeugdtijdschrift Okki. Versjesbundel om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Welk versje wil je horen?
Sieglinde Duchateau
ua/an/22 j
‘Welk versje wil je horen?’ is een boekje met 18 versjes, bestemd voor jonge kinderen. De gedichtjes zijn kort, eenvoudig en vooral speels, maar misschien ook wel iets te simpel. Een voorbeeld: kleuterschool eerst ga ik kleuren dan ga ik kleien dan ga ik buiten van de glijbaan glijen ik wil ook nog knutselen en schrijven op het bord zo een dag op school is veel te kort! Ze gaan over alledaagse dingen, zoals televisie kijken, school, kamperen, zwemles, nieuwe stiften en eenvoudige gevoelens, zoals boos of zenuwachtig zijn. Daardoor zijn ze zeer herkenbaar voor kinderen en spreken ze aan. Storend is echter dat het ritme soms niet klopt, wat het voorlezen bemoeilijkt. Kinderen zullen deze verzen dan ook niet gemakkelijk memoriseren en zelf opzeggen. Het boekje is aantrekkelijk uitgegeven met schitterende, paginagrote zwart-witillustraties. Het DiVers-fonds richt zich op kinderen om hen van jongs af aan met poëzie in aanraking te brengen.
Suggesties
Krijg een e-mail wanneer dit item beschikbaar is
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.