Welkom in dit leven
Josepha Mendels
Josepha Mendels (Auteur), Roos Van Rijswijk (Nawoord)
1 exemplaar
Beschikbaarheid | Uitgave | Plaats in de bib |
---|---|---|
Aanwezig |
Cossee, 2017 |
VERDIEPING 3 : DUIZENDZINNEN : ROMANS : MEND |
Bo Van Houwelingen
em/ec/23 d
Beide zijn geschreven door een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel te verduren kreeg (Simons werd gedeporteerd, Mendels vluchtte naar het buitenland en haar familie overleefde de oorlog niet), maar daarover in hun debuten geen woord. Onderwerp is de kleine binnenwereld van hun hoofdpersonages; bij Simons het meisje Gittel en bij Mendels het meisje Rolien.
Met eenzelfde half-verwonderde, half-ironische blik beschouwen deze buitenbeentjes de volwassenen in hun omgeving. Beiden aanbidden zij een oudere jongedame en alle twee worden geplaagd door een stem die hun nare dingen influistert. Gittels stem, 'Klembem', is een eng monster, maar 'Ralien', de stem van Rolien, is veel gevaarlijker.
Ze dreigt met de dood van een lievelingspop als Rolien niet elke avond het lichtknopje tien tellen vasthoudt. Het meisje moet elke ochtend drie rondjes om de kerk rennen om het geluk van de door haar beminde juf Clara te waarborgen. De opdrachten worden steeds extremer, Rolien verliest het steeds vaker van Ralien.
Schizofrenie, maar ook homoseksualiteit en coming of age zijn thema's die met deze roman in verband zijn gebracht, maar het gaat in Rolien en Ralien veel meer om de taal dan om het thema. Met een paar woorden weet Mendels zich uit te drukken. De zusjes van Rolien zijn 'uitsluitend zusjes van elkaar'. Zo, daar wordt Rolien buitengesloten. Ze verschuilt zich in de plooien van de 'donkerrood fluwelen kamerjapon' van haar juf. Hup, daar breekt de liefde uit. En wat te denken van het omineuze: 'Zij heeft alleen driemaal een dessert gegeten, heeft haar handvalies achtergelaten en is langs de kade gaan wandelen'? Het is ook hier de bijzondere stijl die dit boek het herontdekken waard maakt.
****
Cossee; 224 pagina's; € 18,99.
Mirjam Scholten
In de eerste naoorlogse jaren is Rolien een eenzaam kind, met een koele vader, die eigenlijk een zoontje had gewild, en twee zussen voor wie ze niet meetelt. Ze trekt zich terug in een fantasiewereld, waarin Ralien haar kameraad is. Gaandeweg wordt Ralien dwingender met wat ze Rolien influistert. Rolien ervaart gevoelens voor de mooie schooljuf Clara, maar weet niet wat ze ermee aan moet. Na de middelbare school ontvlucht ze haar huis en vertrekt naar Parijs, waar het niet goed gaat. Ze heeft geen geld en wordt slecht behandeld door een man aan wie ze zich toch blijft opdringen. Ralien was intussen op de achtergrond geraakt, maar keert nu op volle kracht terug, met noodlottig gevolg. Vooral het deel in deze herdrukte roman uit 1947 waarin Rolien kind is, spreekt tot de verbeelding. Haar taalgebruik is creatief en soms grappig, maar stemt ook triest. Een nog goed leesbare coming of age roman. Destijds kreeg het werk gunstige kritieken vanwege de sfeertekening van die tijd, maar de schrijfster (1902-1995) brak pas in de jaren tachtig door. Ze ontving de Anna Bijns oeuvreprijs 1985.
Sylvia Heimans
em/ov/25 n
'Het kind-schrijfstertje, Rolien Kolar, heeft ons verrast met haar knappe roman", zo fantaseert de hoofdpersoon in 'Rolien en Ralien' over een succesvolle schrijverscarrière. Schrijfster Josepha Mendels was bepaald geen kind meer toen haar min of meer autobiografische roman in 1947 voor het eerst verscheen, maar een vrouw van 45. Net als veel vrouwen van haar generatie kwam ze laat tot het schrijverschap.
Alle elementen die kenmerkend zijn voor het oeuvre van deze schrijfster, in 1985 winnares van de allereerste Anna Bijns Prijs, staan in de meest pure vorm in dit zojuist heruitgegeven debuut: de taal, het kind en de liefde. Mendels gebruikte de taal als spelletje, haar roman staat bol van talige bedenksels en zelfverzonnen woorden die je toch meteen begrijpt. Een zwerfoom, spuitwatervoet, stofmuurtjes in een kam.
Het kind en het kinderlijke, in de zin van onschuldig en nieuwsgierig, is een centraal thema in deze vrouwelijke bildungsroman. Rolien, de jongste in een keurig gezin, verwondert zich over veel dingen die ze ziet en meemaakt. Bijvoorbeeld dat haar oudere zusjes 's ochtends wel het water laten lopen, maar zich niet wassen, haar kibbelende ouders aan tafel, de kittens die plotseling verschijnen bij poes Nellie en het verbod van de juf om een opstel te schrijven over dode poppen. Soms is de gespeelde onschuld te zwaar aangezet, met name wanneer Rolien de verhouding tussen man en vrouw beziet.
De liefde komt Rolien wat later in haar leven tegen, als ze als jongvolwassene naar Parijs is verhuisd. Dat komt aan bod in het 'tweede boek'. De liefde in haar wereld is ontluisterend, want die kent alleen de verschijningsvorm van seks. Ze ontmoet griezelige kerels die haar valse beloftes doen, waar de nogal naïeve Rolien met open ogen intuint. Jean, die ze op straat ontmoet, leidt haar aanvankelijk rond door Parijs. Vooral kerkhoven, van zowel mensen als honden, hebben zijn belangstelling. Maar hij blijkt natuurlijk maar één ding te willen. Mendels schrijft: "Waar houdt de vriend op en begint de vijand?"
De Ralien uit de titel duidt op een stem die Rolien ergens rond haar achtste of negende jaar in haar hoofd begint te horen. Het is geen schizofrenie of andere ernstige aandoening, maar een stem die haar aanspoort dingen te doen of juist te laten, voortgekomen uit de grote eenzaamheid en het gevoel niet begrepen te worden. Ralien is ook degene die haar verhaaltjes dicteert die Rolien braaf opschrijft en waarmee ze ooit een bekende schrijfster hoopt te worden. Haar zussen en ouders vinden het maar vreemd en plagen haar ermee, wat de eenzaamheid alleen maar vergroot.
De onbegrepenheid strekt zich uit tot de vriendschappen op school. Hoe vals schoolvriendinnen kunnen zijn, heeft Mendels behoorlijk tijdloos beschreven. Neem Titi. Met haar deelt Rolien haar liefde voor woordspelletjes. Op een dag gaan ze samen naar de dierentuin en vergelijken elkaar met de dieren. Titi vindt Rolien 'aper dan aap', 'leeuwer dan leeuw' en 'olifanter dan een olifant,' maar uiteindelijk is ze toch 'eekhoorner dan een eekhoorn', omdat ze haar chocolade zo vreemd opknabbelt. Rolien geniet intens van dit meisje, dat ze ook erg bewondert vanwege haar schijnbaar goede afkomst. Maar die gelukzaligheid is snel afgelopen als er een nieuw meisje in de klas komt en Titi met dat meisje beste vriendinnen wordt.
Rolien en Ralien is niet feilloos in de zin van een strakke compositie of sterke samenhang. Eerder staan de hoofdstukjes op zich en is 'het eerste boek' wat sterker dan 'het tweede boek'. Wat bij herlezing opvalt, is dat Mendels het er soms dik bovenop legt. Dat irriteert hier en daar. Maar de charme van de tekst overheerst. Een roman om te blijven koesteren vanwege die (gespeelde) onschuld van het meisje Rolien, dat inmiddels zeventig jaar geleden de literatuur binnen is geslopen.
Sylvia Heimans' biografie 'Josepha Mendels. Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame' verscheen vorig jaar.
Cossee; 216 blz. € 18,99.
oordeel
Speels charmant, soms te zwaar aangezet.
Laat hieronder weten op welk e-mailadres je een bericht wil krijgen als dit item beschikbaar is. Dit is geen reservering. Je krijgt geen voorrang om dit item te lenen.
Je gaat akkoord dat we je een mail sturen om je aanvraag te bevestigen en je te verwittigen wanneer jouw artikel binnen is. Deze mails zijn eenmalig. Je kan je toestemming op elk moment intrekken via de link in de bevestigingsmail.