Illustratie van vrouw die man ondersteunt
ma 23
sep

Levende Bibliotheek: lichtpuntjes in de mist

Mantelzorgers van mensen met dementie vertellen hun verhaal

  • ARhus, i.s.m. Hogeschool VIVES, SupportCARE en de Europese Unie
  • ARhus Café, De Munt 8, Roeselare
  • Basistarief €0.00

    gratis voor iedereen


Inschrijven is verplicht. Doe dit bij voorkeur online. Ofwel via info@arhus.be of 051 69 18 00.


Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken, maar wel mensen van vlees en bloed. 

Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag ontdek je tijdens deze editie van de Levende Bibliotheek de persoonlijke verhalen van mantelzorgers die zelf zorgen voor iemand met dementie. Door op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan en ervaringen te delen, proberen we het taboe rond dementie te doorbreken. Kom luisteren naar deze unieke verhalen.

Hoe werkt het?

Kies het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Een gesprek duurt zo'n 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens en kan je vragen stellen over het onderwerp.

Levende Boeken zijn echte mensen. Daarom zijn er enkele afspraken waar je je als deelnemer aan moet houden:

  • Het concept van de Levende Bibliotheek is gebaseerd op wederzijds respect. Respecteer dus de persoon die voor je zit, ook al deel je misschien niet dezelfde mening, geloofsovertuiging of levensvisie.
  • Een Levend Boek heeft altijd het recht om een vraag niet te beantwoorden of het gesprek vroeger te beëindigen dan voorzien.
  • Levende Boeken zijn echte mensen, geen acteurs die een rolletje spelen of andermans verhaal vertellen. Ze stellen zich kwetsbaar op door hun persoonlijke verhaal te vertellen. Schaadt hun vertrouwen dus niet, maar zorg dat de Levende Boeken 'teruggebracht' worden in dezelfde emotionele toestand als voorheen. 

Praktisch

Reserveer je gesprek via het inschrijvingsformulier. Omdat het om één-op-ééngesprekken gaat, kan er voor elk tijdslot maar één iemand inschrijven. Het formulier toont welke momenten bij welk Levend Boek op dat moment nog vrij zijn. Je mag ook meerdere gesprekken aanvragen, maar zorg er dan voor dat de uren niet overlappen.

De 'levende' boeken

Ontdek hieronder met wie je tijdens de Levende Bibliotheek in gesprek kan gaan.

Levende bibliotheek dementie: Marijke

Marijke

Ik ben Marijke. Ik werk al 30 jaar als ergotherapeute op een ouderenafdeling in de geestelijke gezondheidszorg, waarbij ik o.a. mee een rol speel bij het stellen van de diagnose dementie. Daarnaast begeleid ik ook ouderen en hun omgeving in het omgaan met het verlies dat onlosmakelijk met dementie verbonden is.

Levende bibliotheek dementie: Els

Els

Ik ben Els. Ik ben mantelzorger van mijn partner die lijdt aan Alzheimer jongdementie. Bij het horen van die diagnose vielen de puzzelstukjes plots ineen. Ik heb als mantelzorger al een zware periode achter de rug en ook de toekomst blijft een groot vraagteken.

Levende bibliotheek dementie: Marc

Marc

Ik ben Marc. Mijn jeugd bracht ik door in Hooglede, als jongste van vijf kinderen. Ik studeerde Scheikunde aan de Gentse Universiteit en haalde een doctoraat biochemie aan het RUCA. Daarna werkte ik bij pharmabedrijven. Intussen ben ik al 55 jaar gehuwd met Rika. We hebben drie kinderen en ondertussen acht kleinkinderen. In die tijd verhuisden we zeven keer in en van de regio Antwerpen terug naar de West-Vlaamse roots. Ik ben eerder optimistisch van aard, met een interesse in mensen en reizen; maar ik had me mijn pensioen wel anders voorgesteld!

Levende Bibliotheek dementie: Geert

Geert

Ik ben Geert, 66 jaar, gehuwd en vader van Indra, Ingmar en Igor; en opa van Senne, Joshua en Jonas. Ik ben ook de mantelzorger voor mijn bijna 93-jarige moeder die sinds tweeënhalf jaar in een WZC verblijft en al een kleine tien jaar dementie heeft. Daarnaast ben ik samen met mijn vrouw al ruim 35 jaar mantelzorger van Ingmar, die door een ongeval op 6-jarige leeftijd blijvende zorg nodig heeft.

Levende bibliotheek dementie: Arlette

Arlette

Ik ben Arlette, 68 jaar. Ik werkte 40 jaar op de afdeling neonatologie als pediatrisch verpleegkundige. Nu ben ik vrijwilliger in het WZC Sint-Jozef en bij de praattafels in Oostkamp. Dagelijks staan 10.000 stappen, yoga, fietsen, lezen, schrijven en tuinieren op m’n lijstje. Ik heb drie kippen en veel bloemen. Ondertussen ben ik omie van twee schattige kleindochtertjes Odette en Giselle. Giselle is pas geboren en genoemd naar haar overleden opie Guy.

Levende bibliotheek dementie: Anja

Anja

Ik ben Anja. Ik ben mantelzorger voor mijn schoonmama, die we oma noemen. Beroepsmatig werk ik in het ziekenhuis AZ Delta als expert dementie ouderenzorg.

Dementie, een uitdaging

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zo'n 10 miljoen Europeanen wel op een of andere manier met dementie te maken; een cijfer dat wereldwijd stijgt tot 55 miljoen en in de toekomst nog fors zal toenemen. Een groter begrip over de ervaring van dementie en meer aandacht voor de hindernissen waarmee mantelzorgers soms te maken krijgen, is dan ook essentieel om de toenemende uitdaging van dementie in een vergrijzende bevolking aan te gaan.

SupportCARE is een door de EU gefinancierd project dat tot doel heeft om mantelzorgers van mensen met dementie te ondersteunen en het stigma rond dementie te doorbreken. 

Logo's Levende Bibliotheek
Filmposter Human forever

Tip: filmavond Human forever (AZ Delta)

Een op vijf mensen krijgt dementie. Het kan iedereen overkomen, sommigen hebben meer kans om het te krijgen dan anderen, maar niemand heeft de garantie de dans te ontspringen. AZ Delta organiseert op donderdag 26 september een film- en infoavond voor zorgverleners en mantelzorgers. De documentaire Human forever wordt er vertoond, gevolgd door een uiteenzetting door dr. Katrien Cobbaert, geriater AZ Delta en referentiearts dementie, over de uitdagingen van de toekomst.

Er worden mogelijk beelden (foto en video) gemaakt die gebruikt kunnen worden op de website, in nieuwsbrieven en/of sociale media van ARhus. Indien je dit niet wenst, kan je dit aangeven aan de fotograaf of ons dit op gelijk welk moment laten weten. Lees hier onze privacyverklaring.