Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Leeftijd
Fictie of Non-fictie
Taal
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Uitvoerder
Recensie
Genre
Uitgegeven tussen

467 Resultaten

Sorteren op
Boek

Meester, meester, meester! : verhalen van meesters en juffen van toen

Julien Van Remoortere (Auteur)

Overzicht van de geschiedenis van het lager onderwijs, van de Romeinse tijd tot het schoolpact van 1958. Gevolgd door interviews met vroegere onderwijzers, die vertellen over de tijd dat zij lesgaven.

Uitgever

Lannoo (2012)

Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Boek
Boek

Leren volgens Griekse wijsgeren : Spartaanse scholing en opvoeding versus het Atheense model

Humphrey G. van der Laan (), Wim Weenk ()

Voor het westerse onderwijs zoals wij dat nu kennen, is het denken in het oude Griekenland van grote betekenis geweest. Een paar honderd jaar vóór het begin van onze jaartelling treffen we in het klassieke Griekenland iets van scholing aan. Zo weten we dat Plato in 387 v. Chr. de 'Academie van Athene' oprichtte. Dat was een beroemd gymnasium én een school waar welgestelde denkers met elkaar converseerden, met Plato's ideeën als uitgangspunt. Het woord 'school' is afgeleid van het Griekse 'a????' dat 'vrije tijd' betekende. Onderwijs was in de oudheid namelijk iets waarvoor je vrije tijd moest hebben. En dat hadden de meeste mensen niet. Ook de kinderen niet. Iedereen besteedde al zijn tijd aan werken voor het dagelijks brood. Alleen kinderen van welgestelde ouders ontvingen onderwijs, van privé-docenten. Er was geen huiswerk, geen schoolbel, waren geen klassen of examens. In het klassieke Griekenland bestonden er geen openbare scholen. Een passage uit deze uitgave over de Spartaanse opvoeding: 'Jongens werden op de leeftijd van zeven jaar weggehaald uit de familie om in staatsinternaten geschoold te worden. Ouders hadden geen inspraak in de scholing van hun kinderen. Een klas jongens werd 'boua' genoemd, het woord voor kudde. Uit elke klas werd een dominante jongen gekozen als kuddeleider. De directeur van die school heette 'paidonomos' (herder) en werd uit de aristocratische middens gekozen. Hij had de autoriteit om de jongens te trainen en ze met harde hand discipline bij te brengen, bijgestaan door twee assistenten die met zwepen de gehoorzaamheid erin drilden.' Deze uitgave van AO gaat in op het leren volgens de Griekse wijsgeren, een boeiend inzicht in de oorsprong van ons eigen hedendaagse onderwijsstelsel.

Uitgever

IVIO (2016)

Taal
Onderwerp
Boek

Tijdlijn : een reis door de geschiedenis

Peter Goes (Auteur), Sylvia Vanden Heede (Auteur)

Maak een reis door de wereldgeschiedenis, van de dinosaurussen tot de Romeinen, ridders tot de huidige tijd met de Arabische lente en de vluchtelingenstroom. Grote uitgave met paginagrote gedetailleerde kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.

Uitgever

Lannoo (2015)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Beschikbaar
Boek

Dit is Europa : de geschiedenis van een unie

Hendrik Vos (Auteur)

Geschiedenis van het ontstaan van de Europese Unie, waarin instellingen werden opgericht en verdragen werden gesloten om zo tot Europese eenwording te komen.

Uitgever
Taal
Doelgroep
Beschikbaar
Artikel uit tijdschrift
Artikel uit tijdschrift

De school van een millennium

Boek

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. 2

Francesca Cavallo (Auteur), Elena Favilli (Auteur)

Honderd korte verhalen over bijzondere vrouwen als Angela Merkel, Beyoncé, Madonna en Nadine Gordimer. Met portretillustraties in kleur van zestig kunstenaressen. Vanaf ca. 9 t/m 14 jaar.

Boek

Toen het oorlog was : 1914-1918

Marrit Boogaars (Auteur), Annemiek De Groot (Auteur), Roos Jans (Auteur), Juul Lelieveld (Auteur), Liesbeth Rosendaal (Auteur), Irene Goede (Illustrator)

Waarom was de Eerste (ofwel Grote) Wereldoorlog anders dan alle oorlogen daarvoor? Hoe verliep de oorlog en hoe was het leven aan het front en thuis? Veel vragen over de Eerste Wereldoorlog worden eenvoudig beantwoord. Met tijdlijn en veel foto's en illustraties in zwart-wit en kleur. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

Uitgever

Gottmer (2021)

Taal
Onderwerp
Doelgroep
Beschikbaar