Zoekresultaten

Specification
Materiaal
Fictie of Non-fictie
Uitgever
Onderwerpen
Auteur
Recensie
Uitgegeven tussen

Je bent aan het zoeken in alle Vlaamse bibliotheken

21 Resultaten

Sorteren op
Arhus
Vertelplaten

De ananasboot

Herwig Kevelaerts (Auteur), Tim Joye (Illustrator)

Karel Appel wacht op de tweelingzusjes Mien en Fien Ananas die uit het verre Brazilië op bezoek komen. Mien komt liever met de boot dan met het vliegtuig. Want dat is beter voor het milieu. 'De ananasboot' is een kamishibai-verhaal uit een reeks rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS. Dit verhaal gaat over deeleconomie en kringloopdenken. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot actie(s) om de school te verduurzamen. Het verhaal is geschikt voor kleuters en eerste graad basisonderwijs. Je kan de vertelplaten ontlenen in het documentatiecentrum van Kleur Bekennen of downloaden van de website van MOS.

Arhus
Vertelplaten

Mier heeft een probleem

Herwig Kevelaerts (Auteur), Tim Joye (Illustrator)

'Mier heeft een probleem' is een kamishibai-verhaal uit een reeks rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS. In dit verhaal heeft mier een lekkere kers gevonden. Mier wil de kers naar huis brengen, maar in zijn eentje lukt dat niet. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot acties om de school te verduurzamen. Daarbij sensibiliseer je de leerlingen om te delen en scherpt het de sociaal-emotionele vaardigheden aan (samen bereiken we meer). Het verhaal is geschikt voor kleuters en eerste graad basisonderwijs. Je kan de vertelplaten ontlenen in het documentatiecentrum van Kleur Bekennen of downloaden van de website van MOS.

Arhus
Vertelplaten

Reus Gommaar is boos

Herwig Kevelaerts (Auteur), Tim Joye (Illustrator)

'Reus Gommaar is boos' is een kamishibai-verhaal uit een reeks rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS. In dit verhaal is reus Gommaar boos omdat de mensen zoveel energie verspillen. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot acties om de school te verduurzamen. Daarbij sensibiliseer je de leerlingen om energie te besparen. Het verhaal is geschikt voor kleuters en eerste graad basisonderwijs. Je kan de vertelplaten ontlenen in het documentatiecentrum van Kleur Bekennen of downloaden van de website van MOS. Het verhaal is als download ook beschikbaar in het Frans onder de naam 'Gervais le géant se met en colère'.

Arhus
Vertelplaten

Alida

Herwig Kevelaerts (Auteur), Tinne Van den Bossche (Illustrator)

Alida is nieuw in de klas. Ze komt net uit Kenia. Ze begrijpt niet dat water hier vanzelfsprekend is. 'Alida' is een kamishibaiverhaal uit een reeks berhalen rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS Milieuzorg op School. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot actie(s) om de school te verduurzamen. De kamishibai is een Japanse vertelvorm waarbij je via grote prenten een verhaal vertelt. Het verhaal is ook beschikbaar als download via de website van MOS en via Klascement.

Boek
Boek

De Gloob-fanfare : duurzame ontwikkeling in de lagere school

Er wringt een schoentje in de wereld. Heel wat problemen waar mensen over de hele wereld mee te kampen hebben, worden veroorzaakt door 'grote voeten'. Dit is een fenomeen dat steeds vaker kan worden waargenomen en zich kenmerkt door een levenswijze die te veel van de aarde vraagt. De Gloob-fanfare is de manier om samen met je leerlingen te onderzoeken wat de 'grote voeten' zijn en wat je eraan kan doen. De zes invalshoeken zijn afval, water, natuur, energie, vervoer en handel. Deze thema's krijgen ook een mondiale dimensie: aan de hand van filmpjes vertellen kinderen uit Senegal, Ecuador en de Filippijnen zes verhalen over grote voeten. Elk verhaal belicht dit vanuit een andere invalshoek en is aangepast aan een specifiek leerjaar. Per leerjaar is er een handleiding en een werkbundel. Er is een verbetersleutel beschikbaar op www.djapo.be en verwijzingen naar interessante sites.

Uitgever

Djapo (2008)

Taal
Arhus
Kit

Doe de Deau : water, geen zorg voor later : een educatief pakket voor kleuters over duurzaam omgaan met water

Delphine Lerouge (Redacteur)

Dit pakket laat kleuters stilstaan bij watergebruik op school en thuis. Meer zelfs: het daagt hen uit duurzaam om te gaan met water. Laat je samen met jouw kleuters onderdompelen in het thema water. Want water is ieders zorg, wereldwijd. Vertrekkend vanuit de eigen leefwereld van kleuters wordt er bovendien regelmatig een sprong gemaakt naar Dogbo (Benin, West-Afrika). Met de suggesties uit doos 1 verkennen de kleuters het watergebruik in de eigen leefwereld thuis en op school. Aan de hand van doos 2 maken de kleuters kennis met Deau en met het gebruik van water in de leefwereld van Anou in Benin. Doos 3 is een hulp om samen met de kleuters acties te ondernemen voor het duurzaam omgaan met water. Tijdens de verschillende fases komen telkens hoofd, hart en handen aan bod. Doelgroep is de 1ste t.e.m. 3de kleuterklas.

Arhus
Vertelplaten

Terra is ziek

Herwig Kevelaerts (Auteur), Fatinha Ramos (Illustrator)

Terra voelt zich niet goed in haar vel. Ze vraagt aan haar vriendin Laura wat er met haar aan de hand is. Laura gaat op onderzoek. 'Terra is ziek' is een kamishibai-verhaal uit een reeks rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS. Dit verhaal gaat over de gevolgen van plastic afval in zee. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot actie(s) om de school te verduurzamen. Het verhaal is geschikt voor kleuters en eerste graad basisonderwijs. Je kan de vertelplaten ontlenen in het documentatiecentrum van Kleur Bekennen of downloaden van de website van MOS. Bij de downloads vind je ook de Engelse versie 'Terra is ill'.

Arhus
Kit

't Groenewoud in gevaar : een musical voor de hele school rond afval en energie

Jo Van der Fraenen (Auteur)

De gemeenteschool van Schellebelle werkte een schoolmusical uit rond natuurwaarden, met de nadruk op duurzaam afval- en energieverbruik. Bedoeling was om scholen en jeugdverenigingen te sensibiliseren maar hen ook tot concrete acties rond milieu en afval aan te zetten. Met de musical kan je met de hele basisschool aan de slag rond natuur- en milieueducatie. In het documentatiecentrum kan je een basispakket met achtergronden en concept ontlenen. Voor het volledige musicalpakket neem je rechtstreeks contact op met basisschool de Belhamel.

Arhus
Vertelplaten

Dylan deelt

Herwig Kevelaerts (Auteur), Tinne Van den Bossche (Illustrator)

Dylan heeft geen vrienden op zijn nieuwe school. Tot hij de fiets van Bilal helpt herstellen. Dan nodigt zijn moeder de hele klas uit naar de fietsherstelplaats waar ze werkt. 'Dylan deelt' is een kamishibai-verhaal uit een reeks rond duurzame ontwikkeling, ontwikkeld door MOS. Dit verhaal gaat over deeleconomie en kringloopdenken. Het verhaal wordt ondersteund door sleutelvragen en tips die aanzetten tot actie(s) om de school te verduurzamen. Het verhaal is geschikt voor kleuters en eerste graad basisonderwijs. Je kan de vertelplaten ontlenen in het documentatiecentrum van Kleur Bekennen of downloaden van de website van MOS.

Boek
Boek

Een duim voor delen : lesfiche voor de onderbouw

Steeds meer scholen werken rond duurzame ontwikkeling. 'Duurzaamheid' is een complexe term die een heel aantal aspecten omvat. Met 'Ik deel' bieden de initiatiefnemers aan scholen een educatief pakket dat al deze thema's omvat. Door leerlingen met elkaar en met anderen te laten delen en door samen met hen te reflecteren waarom ze dit doen, leren ze uiterst belangrijke sociale vaardigheden aan en werken ze mee aan een milieuvriendelijkere en betere wereld. Deze lesfiche voor de onderbouw van het basisonderwijs biedt lesmethodieken om het concept 'delen' aan te brengen in de klas. Bij de lesfiche (10 p.) horen ook 5 korte erhaaltjes rond verschillende vormen van delen. Op de website is nog meer informatie te vinden. Daar vind je ook de link met de eindtermen en met de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Boek
Boek

Een duim voor delen : lesfiche voor de bovenbouw

Steeds meer scholen werken rond duurzame ontwikkeling. 'Duurzaamheid' is een complexe term die een heel aantal aspecten omvat. Met 'Ik deel' bieden de initiatiefnemers aan scholen een educatief pakket dat al deze thema's omvat. Door leerlingen met elkaar en met anderen te laten delen en door samen met hen te reflecteren waarom ze dit doen, leren ze uiterst belangrijke sociale vaardigheden aan en werken ze mee aan een milieuvriendelijkere en betere wereld. Deze lesfiche voor de bovenbouw van het basisonderwijs biedt lesmethodieken om het concept 'delen' aan te brengen in de klas. Op de website is nog meer informatie te vinden. Daar vind je ook de link met de eindtermen en met de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Arhus
Spel

Gloob : handpop

Met deze handpop kan je de avonturen van Gloob nog meer tot leven brengen in je klas. De pop is helemaal fair trade en gemaakt van 100% duurzame katoen door LaPachamama in Sri Lanka. Ga samen met Gloob op stap met je kleuters naar een duurzamer wereld.

Boek
Boek

Poep

'Samsam' is een Nederlands wereldtijdschrift voor kinderen. Elk nummer bevat een aantal vaste rubrieken en is vergezeld van een online docentenhandleiding met diverse suggesties en opdrachten die inspelen op thema's uit het tijdschrift.Deze Samsam gaat over de manier waarop 'poep' oftewel stront in verschillende landen en culturen wordt gebruikt en hoe het gebruik ervan kan bijdragen aan een duurzame samenleving. We gaan onder mer op pad in het riool van Amsterdam, koken op kak in India, produceren biogas in Costa Rica, gebruiken duivenpoep om ler te looien in Marokko, ... De docentenhandleiding (voor 2de en 3de graad) kan je online downloaden via samsam.net.

Uitgever
Taal
Serie

Samsam (2018/19 nr. 3)

Boek

Radio Oorwoud 't is altijd wat in mijn habitat

Stijn Sterckx (Auteur)

'Radio Oorwoud 't is altijd wat in mijn habitat' is de tweede editie van een programma voor leerlingen van de lagere school rond milieu, klimaatproblemen en natuurbeleving. De liedjes verlagen de drempel om het in de klas te hebben over ontbossing, klimaatverandering, ecologische voetafdruk. Het boekje geeft bijkomende informatie op kindermaat.. Achtergrondinformatie, lessuggesties, teksten en partituren bij de verschillende liedjes zijn te vinden op de website.

Arhus
Spel

Mik@doe zet je aan tot duurzame actie!

'Mik@doe' is een educatief pakket voor de lagere school dat bestaat uit diverse methodieken met mikadostokken. Voor het schoolteam is er een methodiek om samen na te denken over de solidariteitsthema's en -acties die je op school aan bod wil laten komen. Voor de leerlingen zijn er drie methodieken met opbouwende moeilijkheidsgraad om in de klas rond een concrete solidariteitsactie te werken. Deze klasmethodieken worden begeleid door Mik, een figuurtje dat leerlingen op een speelse manier laat nadenken over de thema's duurzaamheid, armoede, eerlijke handel en honger. Verder is er een actieplan dat leerlingen helpt om, eens ze gemotiveerd zijn, hun ideeën om te zetten in een concrete actie. Met de inlogcode op de koker krijg je toegang tot de filmpjes, de spelmethodieken en het kant-en-klaar lesmateriaal op de website.

Arhus
Kit

Papier, de planeet en wij

Roxane Keunings (Auteur), Laurent Geissman (Auteur)

Dit pedagogische dossier biedt leerkrachten informatie en ideeën voor pedagogische activiteiten om samen met leerlingen papierverspilling tegen te gaan. Het werd ontwikkeld voor leerlingen uit het 4e tot 6e leerjaar. De voorgestelde pedagogische methode streeft naar het persoonlijke engagement van het kind om actie te ondernemen voor zijn planeet en zijn eigen comfort. Dit engagement verloopt via de uitwerking van een gezamenlijk project dat iedereen in de school betrekt. De duur wordt geschat op 4 voormiddagen en 2 dagen.

Beschikbaar in onderstaande bibliotheken