06-10-2017

Inzamelbox voor the Empty Shop RSL

De Empty Shop strijkt tijdelijk neer in een hoekpand op De Munt. Je kan er je miskopen (schoenen en kleding) doneren, die in de winkel verkocht worden voor een goed doel. In ARhus De Munt staat een inzamelbox.Lees meer

Kalender

Broodje ARhus: Mia Doornaert over Frankrijk
19-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Het verhaal van ‘La douce France’, verteld in 'De ontredderde republiek' en deze lezing, is rijk en onstuimig. VOLZET
I.s.m. Vormingplus MZW.
Digitale Week: Online relaties en seksualiteit
19-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort gewoon bij het opgroeien. Ook online gaan jongeren zulke stappen zetten. Ze sturen selfies, doen aan sexting, kijken porno,… en dat allemaal vanop die ene smartphone in hun achterzak. Wat wil en moet je als ouder weten en wanneer en hoe grijp je in? Je hoort en ziet het tijdens deze stomende sessie.
I.s.m. de Gezinsbond en Huis van het Kind.
Digitale Week: Social media als gezondheidskanaal. Do's-and-don'ts. Bezield toegelicht door zorgverlener én patiënt.
19-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Heel wat mensen zoeken op het internet naar informatie over hun gezondheidsproblemen. Wat zijn de sterktes en wat zijn de valkuilen van de diverse social media kanalen in deze zoektocht? Kan social media bijdragen aan het vormen van kritische, geïnformeerde patiënten? Zorgverlener Liesbeth Moortgat en kritische patiënt Inge Vandelannoote nemen je mee op een boeiende reis doorheen de verschillende social media kanalen.
I.s.m. AZ Delta
BlogCocktail: netwerkevent en expertmeeting
20-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Tijdens BlogCocktail kun je netwerken en ideeën uitwisselen met andere bloggers. Expert Kristof (I Like Media / Appstublieft) presenteert tijdens een lezing handige apps en tools voor bloggers. Zo leer jij efficiënt blogideetjes ordenen, links bijhouden, media maken en bewerken, blogposts plannen én promoten, zowel met je smartphone als laptop.
Gastactiviteit door BlogAcademie
Rondleiding achter de schermen
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Digitale Week: West-Vlaamse Coderdojo Raspberry Jam
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
Samen met Coderdojo organiseert ARhus de allereerste West-Vlaamse Raspberry Jam in Roeselare. De Jam staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in Raspberry Pi computers. Tijdens de Jam leer je van elkaar welke toepassingen er mogelijk zijn. Breng gerust je eigen creaties mee!
Digidokter: Airbnb en andere deelplatformen AFGELAST
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
De deeleconomie en het doe-het-zelf-denken is sinds enkele jaren sterk in opkomst. Online platformen stellen mensen in staat hun talenten en bezittingen te delen. Ook ouderen en minder technologisch onderlegde mensen vinden de weg. Deze demo biedt een helikopterblik op dit brede (en uiterst diverse) landschap en zoomt in op Airbnb en meer ‘alternatieve’ deelplatformen Peerby, Thuisafgehaald, Taxistop, Couchsurfing en Warmshowers.
I.s.m. Vormingplus MZW
#WIJ in de Cultuursector; Bibliotheken, archieven & Erfgoed
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Twee workshops over actuele thema's in de cultuursector:
1.IS DE BIBLIOTHEEK VAN MORGEN DIE VAN GISTEREN? ARhus als innovatief platform voor levenslang en levensbreed leren. Is dat de toekomst?
2. MOETEN WE DAT ALLEMAAL BEWAREN? Lokale besturen moeten hun archieven en erfgoed goed bijhouden. Daar hangt een prijskaartje aan vast. Hoe pakken we dat best aan?
Gastactiviteit door CD&V West-Vlaanderen
Digitale Week: Hou de vinger aan de pols! Gratis hartscreening met Fibricheck
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Laat je hart gratis screenen met een app op doktersvoorschrift! FibriCheck® is een medische app voor de detectie van voorkamerfibrillatie op basis van kleurveranderingen in de vingertop gemeten door de camera van een smartphone.
I.s.m. ziekenhuis AZ Delta & St. Jozef Ziekenhuis (Izegem)
Digitale Week: Demo Maji-clock van leerlingen van het VTI
21-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Vorig schooljaar ontwikkelden leerlingen van het VTI Roeselare in het kader van de 3M Science Challenge een Maji-clock. Dit is een 'slim bed', met sensoren en een Arduino-computertje. Het detecteert wanneer er iemand inligt. Op die manier ontwikkelden ze een wekker die je belet om nog te blijven soezelen. Dit schooljaar ontwikkelen de leerlingen bijkomende toepassingen van de technologie. Kom ontdekken hoe ze dit doen!
I.s.m. het VTI
Kennismakers Jr.: Letterkapper
22-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegLetterkappen is schrijven in steen. Dat is niet zo makkelijk als schrijven op papier. Luc Decleer vertelt over de kneepjes van het ambacht en toont hoe je letters op steen uitbeitelt.
Lut Celie over anders kijken en luisteren naar kinderen: omgaan met emoties
24-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kinderen en jongeren hebben nood aan verbondenheid, een ‘warm nestgevoel’. Maar net dat is in onze constant veranderende maatschappij zo moeilijk. Hoe kunnen we onze kinderen krachtiger maken en gevoelens bespreekbaar maken? Psychotherapeute Lut Celie geeft raad.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt.
Digitale Week: Met bAZuul en robot Zora op ontdekking
25-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
vliegHeb jij al eens coole dansmoves geleerd van een échte robot? En ken je bAZuul? Zora is een ziekenhuisrobot en bAZuul is haar beste vriend. Ze wonen in AZ Delta en helpen mee om je te genezen als je ziek bent. Ze leren je bovendien dat gezond eten en bewegen ervoor kunnen zorgen dat je niet ziek wordt.
I.s.m. AZ Delta
ARhus klap! avondpraattafel
26-10-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Digitale Week: Alles over het elektronische patiëntendossier
26-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In een elektronisch patiëntendossier worden je medische gegevens digitaal bewaard, zodat zorgverleners jouw info vlotter met elkaar kunnen delen. Tijdens deze sessie leggen we je uit hoe dit werkt: hoe je toegang krijgt tot je dossier, wat jouw rechten zijn en hoe je dit patiëntendossier zelf kunt beheren. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe zit het met privacy? Een medewerker van het ziekenfonds beantwoordt graag al je vragen!
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en Bond Moyson
Digidokter: De alchemie van algoritmes
28-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Sinds de Brexit en de verkiezing van Trump werden de kritische stemmen over de rol van sociale media, gepersonaliseerde reclame en 'op maat gesneden' nieuws luider. Over nepnieuws, sociale media, algoritmes en de filterbubbel.
I.s.m. Vormingplus MZW
Zapper: Helpen in ARhus
30-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegBen je benieuwd naar wat er achter de schermen van ARhus gebeurt? Tijdens deze interactieve rondleiding mag je het perfecte drankje serveren in het ARhus-café, krijg je de kans om te vergaderen met de directie en leer je hoe je mensen kan helpen bij hun zoektocht naar leuke boeken. (volzet)
Film & workshop in de herfstvakantie: Het verloren vriendje
30-10-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegOp een dag vindt een kleine jongen een pinguïn op zijn stoep. Omdat niemand hem lijkt te missen, besluit hij de pinguïn dan maar met zijn roeiboot terug te brengen naar de Zuidpool. De reis belooft een beproeving te worden … ‘Het Verloren Vriendje’ is een onder de prijzen bedolven meesterwerkje, naar het gelijknamige boek van Oliver Jeffers. Voor kinderen van 4-6 jaar.
Boekenbeursbus
03-11-2017
parking Expo Roeselare, Diksmuidsesteenweg 374
Boekje op? Laat je rijden! Het najaar komt in zicht, dus je kan weer een plaatsje op de Boekenbeursbus van BRoeRe reserveren. Geen stress onderweg, voldoende tijd om langs de vele stands op de Boekenbeurs te struinen én een grote koffer om al die nieuwe aanwinsten mee naar huis te nemen.
Extra! Digidokter: Streamingproducten & -diensten
04-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
In deze demo raak je wegwijs in de jungle van streamingproducten en -diensten zoals Spotify, Netflix, Apple TV en Chromecast.
I.s.m. Vormingplus MZW
Auti-café
04-11-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (uitzondering: augustus, en in oktober de tweede zaterdag). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
ARhus klap!
07-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Vrolijke vrienden: stimuleren van sociale vaardigheden van kinderen
08-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Kinderen die ruzie maken, verhalen over plagen en pesten, tranen wanneer ze niet mogen meespelen … Kinderpsychologe An Coetsiers geeft tips over hoe je kinderen op een speelse manier weerbaarder kan maken. Voor ouders van kinderen tot 12 jaar.
I.s.m. Huis van het Kind.
Jessie De Caluwé: Leve de burn-out
14-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Lezing over haar loopbaan in de media, de successen, maar ook de tegenslagen, de valkuilen en het jarenlang perfectionisme nastreven in alles wat ze deed. Tot ze werd teruggefloten door haar lichaam en geest.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en PritLink.
Broodje ARhus: Madam Bakster trakteert
16-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Een passie voor desserts én voor gezonde voeding, een onmogelijke combinatie? Niet voor Madam Bakster!
I.s.m. Vormingplus MZW.
DIGIE Café in Rumbeke
17-11-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
DIGIE Café
18-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Pimp my lunchbox: voordracht voor (groot)ouders, workshop voor kinderen
18-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Voordracht (groot)ouders: Pimp my lunchbox
Onze lunchboxen lopen over van creativiteit! Of toch niet? Diëtiste Ellen Schutyser geeft tips om creatiever én gezonder om te gaan met de brooddoos, ook al heb je ‘s morgens niet veel tijd. Neen hoor, gezond is niet saai!

vliegWorkshop voor kinderen: De proefkampioen
Samen met diëtiste Annelies Malengier ontdekken kinderen van 6 tot 10 jaar spelenderwijs de wondere wereld van gezonde voeding. Door te voelen en te ruiken aan voeding, kan de smaak geprikkeld worden … Wie wordt de proefkampioen?

I.s.m. CM Roeselare-Tielt, i.h.k.v. Week van de Smaak.
Kunstendag voor Kinderen: (h)APPklaar door Mooss vzw
19-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegDavid Hockney is ver in de 70 en maakt zijn schilderijen tegenwoordig op de iPad. Dat kunnen wij ook! We fotograferen, tekenen, filmen, maken collages … en dat allemaal op de iPad. We zoeken uit met welke apps we ons kunnen uitleven en gebruiken ze door elkaar. We nemen een foto als achtergrond voor een schilderij en plaatsen er tekst op. Of helemaal omgekeerd! Voor kinderen van 6-12 jaar.
I.s.m. Mooss vzw
VOLZET, maar je kan nog op de wachtlijst
Zaki: Ondeugend ouder worden
21-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Een boeiende lezing die uitgaat van de misverstanden en clichés over de bevolkingsgroep met zilveren haren.
I.h.k.v. de Ouderenweek.
Brasserie du coeur: Dit is morgen
22-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Gespreksavond rond het boek 'Dit is morgen' van Thomas Decreus.
Gastactiviteit door Hart boven hard regio Roeselare, 11.11.11, beweging.net, Broederlijk Delen, ACV
Voorleesweek: De Verhalensprokkelaarster
22-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegKennen ze in de verste uithoeken van de wereld ook ‘onze’ sprookjes zoals Roodkapje en Hans en Grietje? Word wereldreiziger en vlieg, vaar en duikel overal naartoe! Voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
ARhus klap! avondpraattafel
23-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Anderstaligen die hun Nederlands willen oefenen, nodigen we vriendelijk uit in het ARhus-café om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Veilig op (de) weg met een elektrische fiets
23-11-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Theorie en tips om lang en veilig van je elektrische fiets te genieten.
I.s.m. de preventiedienst van politiezone RIHO. I.h.k.v. de Ouderenweek.
Maak het mee! Aan het werk met innovatieve makers
23-11-2017 - 26-11-2017
Diverse locaties in Roeselare
Ben je gebeten door restauratie en de bijzondere technieken die hierbij horen? Boeit het proces van het maken je ook zo? Maakte je vroeger spontaan legogebouwen, knutselwerkjes of artisanale lekkernijen en is dit uitgegroeid tot een bouwtechnische, artistieke of voedingsgerichte passie? Misschien ben je ondertussen zelf een kwaliteitsmaker? Dan is dit driedaags event iets voor jou! Op het programma staan een netwerkmoment, een jobmarkt en publieksevent.
Een organisatie van Revivak in samenwerking met erfgoedcel Terf, Unizo en Fod Economie
Rondleiding achter de schermen
25-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
ARhus nodigt je uit om eens een blik achter de schermen te werpen op één van de maandelijkse rondleidingen.
Digidokter: Kopen en verkopen op het web
25-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
We verkennen de sterk groeiende wereld van de ‘e-commerce’: webshops, vergelijkingssites, tweedehandsmarkten, veilingen ...
I.s.m. Vormingplus MZW
Kennismakers Jr.: Bezoek aan het draadpoppenatelier van Alain Verhelst
26-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegDeze oprichter van het Roeselaarse DRAAD-Poppentheater heeft thuis een bijzondere verzameling poppen. Hij volgde ook een opleiding houtsnijkunst om zelf poppen te maken. Ontdek hoe Alain ze tot leven wekt.
I.h.k.v. Vakmanschapsbeurs Revivak en Dag van de Ambachten
ARhumenten: Maximiliaan Martens over de restauratie van het Lam Gods
26-11-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Prof. Martens gaat in op de materiële geschiedenis van het altaarstuk uit 1432 en duidt waarom de restauratie ervan noodzakelijk is.
I.s.m. Vormingplus MZW i.h.k.v. akmanschapsbeurs Revivak en Dag van de Ambachten
EXPO Vamos Vacaturos: diversiteit op de werkvloer
02-12-2017 - 21-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Mensen van buitenlandse afkomst getuigen over hun ervaringen met werken in Vlaanderen. We interviewden arbeidsmigranten van vroeger en nu, buitenlandse stielmannen en experts, seizoenarbeiders en grensarbeiders. We laten ook West-Vlaamse bedrijven aan het woord over diversiteit op de werkvloer. Met filmopnames en foto’s van de Lokerse fotografe Els Van Bosbeke.
Een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Agentschap voor Integratie en Inburgering, de steden Kortrijk, Harelbeke, Roeselare en Waregem, VDAB, BIE, Intercultureel Huis Leiaarde, Resoc-Serr Midden-West-Vlaanderen, Resoc-Serr Zuid-West-Vlaanderen en zuidwest.
Kennismakers Jr.: Illustrator prentenboeken
03-12-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegWaar komen de tekeningen in boeken vandaan? Wie maakt ze en hoe? Marijke Rondelez vertelt waar zij voor het boek ‘Ssst de poes slaapt’ haar ideeën vond. Je leert ook zelf de mooiste poezen op papier te toveren. Slijp alvast je potlood!
ARhus klap!
07-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
Dr. Piet Lormans ‘OVER leven DOOR geven’
07-12-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
Orgaandonatie is één van de mooiste gebaren van solidariteit omdat het de dood overstijgt.
I.s.m. CM Roeselare-Tielt en AZ Delta.
DIGIE Café in Rumbeke
08-12-2017
Café De Gilde, Sint-Petrus en Paulusstraat 11, Roeselare
Wegens succes breiden we het DIGIE Café uit naar Rumbeke, in Café De Gilde! Je kan er terecht met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
DIGIE Café
09-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Het DIGIE Café in ARhus is de plaats waar je terecht kan met al je praktische vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone. Terwijl je geniet van een koffie of thee wordt je toestel met de beste zorgen behandeld door een ervaren specialist van DIGIE.be.
Auti-café
09-12-2017
ARhus, De Munt 8, 8800 Roeselare
In het rustige café-gedeelte van Kenniscentrum ARhus kunnen mensen met een autisme-diagnose of een vermoeden daarvan (zonder verstandelijke handicap) elkaar ontmoeten voor een vrijblijvend gesprek. Het Auti-café gaat elke eerste zaterdag van de maand door (uitzondering: augustus, en in oktober de tweede zaterdag). Er moet niet ingeschreven worden en je kan op elk moment tussen 14u en 16u30 komen.
Kennismakers: Luc Dedeene over het nieuwe tuinieren
10-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Nieuwe vormen van groententeelt: m2-tuinen, balkon- en terrastuinieren. Tuinierproblemen? Vraag maar raak!
ARhus klap!
12-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Cursisten Nederlands nemen in het ARhus-café plaats om bij een drankje een leuke babbel te slaan met 'mensen uit de streek'.
I.s.m. CVO Roeselare en CVO De Avondschool
ARhumenten: Patrick Loobuyck over 'Samenleven met gezond verstand'
17-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Aanslagen, vluchtelingen, populisme… we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven.
I.s.m. Vormingplus MZW en i.h.k.v. de EXPO Vamos Vacaturos.
Broodje ARhus: Jan Nolf over ‘De Kracht van rechtvaardigheid’
21-12-2017
ARhus-café, De Munt 8, Roeselare
Vlaanderens bekendste ere-vrederechter, Jan Nolf doet meer dan alleen kritiek leveren. Hij doet een voorstel hoe een nieuwe justitie er uit zou kunnen zien, zodat Dame Justitia haar weegschaal weer kan gebruiken om het evenwicht te bewaken in plaats van de prijzen van de Afkoopwet te bepalen.
I.s.m. Vormingplus MZW.
Film & workshop in de kerstvakantie: Mannetje Tak
27-12-2017
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegMannetje Tak woont in een boom met zijn Vrouwtje en hun drie Twijgjes, ze passen er allemaal in! Tijdens zijn ochtendwandeling wordt Mannetje Tak door een speelse hond meegenomen en zo tuimelt hij van de ene onfortuinlijke situatie in de andere. Zal hij nog voor Kerstmis terug bij zijn gezinnetje geraken? Voor kinderen van 4-8 jaar.
Film in de kerstvakantie: Julius in Winterland
02-01-2018
ARhus, De Munt 8, Roeselare
vliegJulius woont in het weeshuis. Elk jaar kijkt hij uit naar Kerstmis, want dan komt de Kerstman op bezoek. Maar wanneer de grote jongens beweren dat dit eigenlijk de vermomde schooldirecteur is, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemds gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht...
Een prachtige winterfilm voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot) ouders, met een heleboel sneeuw en een mondvol marsepein (en zonder workshop).